Rusija i Ukrajina: Putin smenio generala Surovikina sa mesta glavnokomandujućeg snama u Ukrajini

Načečlnik Generalštaba Gerasimov dobio zaduženje da preuzme vojne operacije u Ukrajini, Surovikin mu je sada zamenik.
Valery Gerasimov
Getty Images
Geeral Gerasimov je od 2012. godine načelnik Generalštaba ruske vojske

Vladimir Putin smenio je glavnokomandujućeg ruskim snagama u Ukrajini, samo tri meseca nakon što je postavljen.

Načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov sada će voditi ono što Kremlj naziva „specijalnom vojnom operacijom" koja je počela 24. februara 2022. godine.

General Gerasimov dolazi na mesto Sergeja Surovikina koji je postavljen na to mesto u oktobru, posle nekolkiko nedelja uspešnih vojnih akcija ukrajinskih snaga.

Čim je postavljen na mesto glavnog komandanta snagama u Ukrajini, Surovikin je počeo napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu koji traju i danas, a milioni Ukrajinaca su ostali bez struje i vode.

Promena je usledila u trenucima kada Rusi tvrde da napreduju u istočnoj Ukrajini.

General Gerasimov, koji je na toj funkciji od 2012. godine, najduži je ruski načelnik generalštaba u postsovjetskoj eri.

General Surovikin - sada njegov zamenik - nazvan je „General Armagedon" zbog njegove brutalne taktike u prethodnim ratovima, kao špto su ruske operacije u Siriji i posebno teško bombardovanje grada Alepa.

Surovikin je bio zadužen i za povlačenje ruskih snaga iz Hersona, regionalne južne ukrajinske prestonice, koju su Rusi zauzeli još u prvim danima invazije.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da odluka o smeni generala Surovikina ima za cilj organizovanje „bližeg kontakta između različitih rodova oružanih snaga i poboljšanje kvaliteta i efikasnosti upravljanja ruskim snagama".

Ali neki su taj potez videli kao znak da je možda dobio previše moći.

„Kao komandant združenih snaga u Ukrajini, Surovikin je postajao veoma moćan i verovatno je zaobilazio [ruskog ministra odbrane Sergeja] Šojgua i Gerasimova kada je razgovarao sa Putinom", napisao je vojni analitičar Rob Li na Tviteru.

Neki od ruskih vojnih blogera, koji podržavaju rat, ali često kritikuju način na koji se on vodi, bili su veoma kritični prema ruskom vojnom rukovodstvu, među kojima je i novi komandant specijalne operacije, general Gerasimov.

Saopštenje je objavljeno u trenutku kada se vode žestoke borbe u istočnom Donbasu, pre svega za strateški važan grad Bahmut.

Na putu za Bahmut je mali rudarski grad Soledar, koji ima mrežu tunela.

Rusi, tačnije Jevgenij Prigožin, šef privatne kompanije Vagner, koja angažuje plaćenike, rekao je u utorak uveče da njegove snage potpuno kontrolišu Soledar.

Međutim, u sredu je rusko Ministarstvo odbrane objavilo saopštenje koja se može protumačiti kao suprotno njegovom tvrdnjama.

Prigožin je ponovio tvrdnju u sredu uveče.

U kratkoj izjavi na kanalu Telegramu pohvalio se da su njegovi plaćenici „ubili oko 500 ukrajinskih vojnika.

„Ceo grad je zatrpan leševima ukrajinskih vojnika", napisao je on.

Ukrajinci i dalje tvrde da Soldera nije pao i da još pružaju otpor.

Za sada nema nezisnih potvrda ovih informacija.

Kompanija Maksar tehnolodžis sa sedištem u SAD objavila je fotografije Soledara iz avgusta i početka januara, koje pokazuju razmere razaranja tokom nedavnih borbi.

Razlike u zvaničnom narativu Rusije oko najnovijih događaja oko Soledara nagoveštavaju podele u vojnom rukovodstvu zemlje, posebno između Vagner grupe i Ministarstva odbrane Rusije.


Pogledajte video: Epicentar rata - bitka za Bahmut


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Pojačanje

    12.01.2023 16:22
    Ovo ne liči na smenu nego više liči na pojačanje za vojnu intervenciju koja tek predstoji. Jer Gerasimov je načelnik generalštaba i svakako je bio pretpostavljeni generalu Surovikinu i pre ovoga. Tako da je ovaj naslov čudan?
  • zztop

    12.01.2023 10:58
    Do kraja će imenovati šljivančanina na to mesto , a vagnerovci kapetana dragana...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC