Tehnologija: Bard - Guglov pandan ČetGPT-u za starije od osamnaest godina

Tehnološki gigant pušta u promet novi četbot zasnovan na veštačkoj inteligenciji po imenu Bard, prvo za korisnike u SAD i Velikoj Britaniji.
Četbot Bard odgovara na pitanja
Google
Četbot Bard odgovara na pitanja

Gugl je pustio u promet vlastiti četbot veštačke inteligencije po imenu Bard, ali će on biti dostupan samo nekim korisnicima i oni će morati da budu stariji od 18 godina.

Za razliku od njegovog viralnog rivala ČetGPT-a, on može da pristupi ažuriranim informacijama na internetu i poseduje dugme „guglaj" kojim se pristupa pretrazi.

On takođe navodi izvore za podatke koje iznosi, kao što je Vikipedija.

Ali Gugl je upozorio da će Bard imati „ograničenja" i rekao da bi mogao da deli dezinformacije i ispoljava pristrasnost.

To je zato što „uči" na osnovu informacija iz stvarnog sveta, u kojem trenutno vladaju te pristrasnosti - što znači da je moguće da se u njegovim odgovorima pojave stereotipi i netačne informacije.

A neon Google logo
Getty Images
Gugl upozorava da Bard „uči", posebno u ovom ranom periodu

Kako rade četbotovi?

Četbotovi veštačke inteligencije programirani su da odgovaraju na pitanja na internetu koristeći prirodan, ljudski jezik.

Oni mogu da napišu bilo šta, od govora preko marketinških slogana do kompjuterskih kodova i studentskih radova.

Kad je ČetGPT lansiran u novembru 2022. godine, imao je više od milion korisnika za nedelju dana, kaže OpenAI, firma koja je stajala iza njega.

Majkrosoft je uložio milijarde dolara u njega, uvrstivši prošlog meseca proizvod u sopstveni pretraživač Bing.

Obelodanio je i planove da uvede verziju ove tehnologije i u vlastite ofis aplikacije poput vorda, eksela i pauerpointa.

Gugl je bio sporiji i oprezniji takmičar u trci generativne veštačke inteligencije sa svojom verzijom po imenu Bard, koja će za početak biti lansirana samo u SAD i Velikoj Britaniji.

Korisnici će morati da se registruju da bi ga isprobali.

Bard je potomak ranijeg Guglovog jezičkog modela Lamde, koji nikada do kraja nije bio pušten u javnost.

On jeste, međutim, privukao veliku pažnju kad je jedan od inženjera koji je radio na njemu tvrdio da su njegovi odgovori toliko upečatljivi da veruje da je ovaj svestan.

Gugl je negirao tvrdnje i on je dobio otkaz.

Sa Bardom se može komunicirati slično kao i sa Gugl pretragom
Google
Sa Bardom se može komunicirati slično kao i sa Gugl pretragom

Guglov viši direktor proizvoda Džek Kročik rekao je za BBC da je Bard „eksperiment" i da se nada da će ga ljudi koristiti kao „odskočnu dasku za kreativnost".

„Čovek je heroj"

On mi je pokazao primer kako je koristio Barda da mu pomogne da isplanira rođendansku proslavu njegovog malog deteta.

Ovaj je osmislio temu koja je obuhvatila ljubav njegovog deteta prema zečevima i gimnastici, pronašao adresu igraonice koju je pomenuo i predložio igre i hranu za proslavu.

„Najveći deo medijskog izveštavanja se usredsređuje na to da je veštačka inteligencija heroj", kaže Kročik.

„Ja mislim da je čovek heroj i da su veliki jezički modeli tu da nam pomognu da se ta kreativnost razmaše."

I dok baza podataka sa ČetGPT-ovim znanjem seže samo do 2021. godine - on, na primer, ne može da odgovori na pitanja u vezi sa skorašnjim zemljotresom u Turskoj i Siriji - Bard ima pristup aktuelnim informacijama.

On mi je objasnio vest o tome da je TikTok zabranjen na službenim telefonima britanske vlade, objavljenu na BBC-jevoj internet stranici pre nekoliko dana.

Programiran je da ne odgovara na uvredljive podsticaje i ima filtere za sprečavanje širenja štetnog, protivzakonitog, seksualno eksplicitnog ili intimno prepoznatljivog sadržaja, ali „kao i svaki metod ove sigurnosne mere će povremeno omanuti", kaže Zubin Garamani, potpredsednik Guglovog istraživanja.

Da ne bude zabune, ovo je jedno izuzetno oprezno lansiranje proizvoda, onoliko daleko od nekadašnje drčnosti tipa „uleti brzo i polomi sve" iz ranih dana velikih tehnoloških kompanija koliko je to uopšte moguće.

Kad sam je pitala da li je firma nervozna, Kročik je zastao da razmisli pre nego što je odgovorio da je njen pristup lansiranju Barda „promišljen".

Ako je Gugl i nervozan, ima dobar razlog za to.

Pretnja po posao

Uprkos svom uzbuđenju koje prati ovakvu vrstu tehnologije, imate razne horor priče o nekim od uznemirujućih stvari koje je ČatGPT bio izmanipulisan da uradi, a tu su i strahovi da kad se sve sabere i oduzme, ove moćne alatke, još uvek u povoju, mogu da predstavljaju veliku pretnju po gubitak raznih vrsta poslova.

Postoji i teorija - a ovo je posebno relevantno za Gugl - da bi četbotovi jednog dana mogli potpuno da zamene unosan posao pretraživanja interneta.

Zašto prebirati po stranicama i stranicama rezultata pretraga sa linkovima kad biste mogli da dobijete jedan koncizno sročen odgovor?

Gugl ne sme sebi da priušti da ispadne iz ove trke.

Kročik i Garamani su govorili mnogo o odgovornosti i principima koji dolaze sa tehnologijom.

Čak su mi rekli i za ogromne centre sa podacima koji pokreću Barda i kako im je cilj da ih napajaju uz pomoć obnovljive energije.

Gugl savetuje korisnike da ne veruju svemu što Bard kaže
Google
Gugl savetuje korisnike da ne veruju svemu što Bard kaže

Starosna granica

Oni su obelodanili da je Gugl ograničio pristup na korisnike starije od osamnaest godina kad sam ih pitala da li će učenici sada početi da koriste Bard da rade domaće zadatke umesto ČetGPT-a.

Nastavnici su upozorili đake da ne koriste četbotove za zadatke, iako su neki prosvetni radnici to podržali.

Gugl kaže da će pažljivo pratiti Barda da bi bio siguran da će se ovaj držati vlastitih „principa veštačke inteligencije", u koje spada izbegavanje stvaranja ili učvršćivanja predrasuda.

Neće moći da izražava vlastita mišljenja ili da preuzme nečiju personu, iako će kao i ČetGPT moći da oponaša stil pisanja drugih.

On je sam pomogao Guglu da napiše vlastito saopštenje, otkrili su Sisi Hsiao i Eli Kolins iz firme, koje su i koautorke objave lansiranja proizvoda na blogu.

„Nije uvek potrefio sve kako treba. Ali čak i tad je uspeo da nas nasmeje", kažu one.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC