Crna Gora i tehnološki kriminal: Uhapšen odbegli „kriptokralj", sumnja se da je oštetio ulagače za 40 milijardi dolara

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore objavio je informaciju o hapšenju na Tviteru.
Do Kwon
BBC
Osnivač Tere Do Kvon

Crnogorska policija uhapsila je muškarca za koga sumnja da je južnokorejski državljanin Do Kvon, šef propale kompanije za trgovinu kriptovalutama tokom čijeg kraha je izgubljeno 40 milijardi dolara.

Informaciju o hapšenju muškarca koji važi za jednog od najtraženijih begunaca iz oblasti kriptokriminala, objavio je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić na Tviteru.

Dodao je da se čeka zvanična potvrda identiteta.

Prema rečima Adžića, Kvon je uhapšen na aerodromu u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, sa falsifikovanim dokumentima.

Kvona traže Južna Koreja, SAD i Singapur.

U septembru je za njim raspisana međunarodna Interpolova poternica za hapšenje.

Krajem decembra 2022. godine, vlasti Južne Koreje su saopštile da veruju da se Do Kvon, suosnivač i izvršni direktor Terraform Labs sa sedištem u Singapuru, krije u Srbiji.

Tridesetjednogodišnji Kvon je optužen za prevaru i kršenje pravila tržišta kapitala posle kraha Tera i Luna tokena u maju prošle godine.

U junu prošle godine, južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je De Kvon otputovao preko Dubaija u nepoznatu zemlju, napustivši Singapur.

Crvena Interpolova poternica je međunarodni pravni nalog zemljama širom sveta da pronađu i privedu osobu koju očekuje izručenje, predaja ili neke slične pravne radnje.

Južna Koreja i Srbija nemaju potpisan sporazum o izručenju, ali su obe zemlje potpisnice Evropske konvencije o ekstradiciji.

Kvon je ranije negirao da se krije, ali nije otkrio gde se nalazi.

„Nisam 'u bekstvu' ili bilo šta slično - sa bilo kojom vladinom agencijom koja je zainteresovana da nam se obrati u potpunosti sarađujemo i nemamo šta da krijemo", tvitovao je on u septembru prošle godine.

Tužioci su izdali naloge za hapšenje još pet ljudi, koji nisu imenovani, povezanih sa takozvanim stejblkoinom (stablecoin) Terom i sestrinskim tokenom Lunom.

Stejblkoini su dizajnirani tako da im je relativno fiksna cena i obično su vezani za robu ili valutu u stvarnom svetu, ali vrednost Tere je pala tokom ovogodišnjeg šireg kraha kriptovaluta.

Sistem Tera-Luna je propao u maju, kada je cena oba tokena pala skoro na nulu, a posledice su pogodile šire kriptotržište.

Sa rekordnih 116 dolara u aprilu, valuta Tera sada vredi manje od 0,0002 dolara.

Širom sveta ulagači u ova dva digitalna novčića izgubili su oko 42 milijarde dolara, prema analizi kompanije za praćenje blokčejna Eliptik.

Pojedini investitori izgubili su životnu ušteđevinu, a južnokorejske vlasti su pokrenule nekoliko krivičnih istraga o krahu.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Dr Vatson

    23.03.2023 17:03
    ping pjon jang
    Platio danak neznanju, da je otisao u Ecku ili Zrenjanin niko ga ne bi prepoznao, uklopi se u pejzaz i mirnih 40 mlrd. Ovako vidju, strci meju Djeticima, jos ako se skrivao na /cetinje ili u Pljevlje pise popalo....
  • Cobe

    23.03.2023 16:07
    Kripto valute i tu prevaru sa njima je napravila Amerika,kad su drugi poceli da varaju i otimaju lovu njima poceli su da ruse istu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC