Kina i Tajvan: Peking organizuje vojnu vežbu opkoljavanje susednog ostrva

Vežbe su počele nekoliko sati pošto se predsednica Tajvana Caj Ingven vratila iz posete Americi.
A Chinese warship fires towards the shore during a military drill near near the Taiwan-controlled Matsu Islands
Reuters
Kineski ratni brod puca ka obali tokom vojne vežbe u blizini ostrva Matsu pod kontrolom Tajvana

Kineska vojska je počela da uvežbava opkoljavanje Tajvana.

Peking, koji na Tajvan gleda kao na otcepljenu kinesku provinciju, nazvao je operaciju „strogim upozorenjem" vladi ostrva.

Trodnevne vojne vežbe počele su nekoliko sati pošto se predsednica Tajvana Caj Ingven vratila iz posete Americi.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da su 42 kineska vojna aviona i osam brodova prešli srednju liniju Tajvanskog moreuza.

Ona predstavlja nezvaničnu liniju razgraničenja između kineske i tajvanske teritorije.

Kineski državni mediji izvestili su da će vojne vežbe „istovremeno organizovati patrole i napredovanje oko ostrva Tajvan, oblikujući sveobuhvatno opkoljavanje i položaj odbijanja".

Dodaje se da je kineska vojska rasporedila „raketnu artiljeriju velikog dometa, pomorske razarače, raketne čamce, borbene avione - lovce, bombardere, ometače i rezervoare za dopunjavanje goriva".

Tajvan sebe smatra suverenom državom, sa vlastitim ustavom i liderima.

Ali Kina na ovo ostrvu gleda kao na otcepljenu provinciju koja će naposletku biti pod kontrolom Pekinga - ako bude potrebno i silom.

Kineski predsednik Si Đinping rekao je da „ponovno ujedinjenje" sa Tajvanom „mora biti ispunjeno".

Iako Kina često održava vežbe oko Tajvana, na trenutno „opkoljavanje" se gleda kao na odgovor zbog sastanka tajvanske predsednice Caj sa predsednikom Predstavničkog doma SAD Kevinom Mekartijem u sredu.

Predsednica Caj je u subotu rekla da će njena vlada nastaviti da sarađuje sa SAD i drugim demokratijama dok se ostrvo suočava sa „kontinuiranom autoritarnim ekspanzionizmom" Kine.

Ona je to komentarisala na sastanku sa delegacijom američkog Kongresa u Tajpeju, glavnom gradu Tajvana, koju je predvodio predsednik komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Majkl Mekol.

Mekol je rekao da Vašington radi na snabdevanju oružjem Tajvanu, „ne za rat, već za mir".

Kineska trodnevna operacija oko Tajvana, nazvana „Ujedinjeni oštri mač", trajaće do ponedeljka, saopštila je komanda Narodnooslobodilačke armije Kine (PLA), za tu zonu.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da će odgovoriti na kineske vežbe „smirenim, racionalnim i ozbiljnim stavom" na osnovu principa „ne eskalacije sukoba, niti izazivanja sporova kako bi se odbranio nacionalni suverenitet i bezbednost".

Prošlog avgusta, Peking je oko Tajvana izveo vežbu koja je trajala skoro nedelju dana pošto je prethodnica Kevina Makartija, Nensi Pelosi, posetila Tajpej.

Ove vojne vežbe, najveća kineska demonstracija sile poslednjih godina, podrazumevale su raspoređivanje borbenih aviona i ratnih brodova, kao i ispaljivanje balističkih projektila.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • ...

    08.04.2023 18:00
    Videli od Rusije i Amerike da se moze...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC