Muzika i autorska prava: Dua Lipa se suočava sa novom tužbom zbog pesme Levitating

Pevačica je optužena da je bez dozvole koristila tuđi audio zapis na nekoliko remiksa popularnog singla.
Dua Lipa at the London premier of the Barbie Movie in July 2023. The singer has her long hark hair pulled back into a high pony tail and wears a dark pink lipstick with neutral mkeup. She wears a large choker necklace made up of butterflies in gold, orange, blue and purple with matching earrings. She is photographed from the shoulders up in front of the pink Barbue logo and the gold straps of her dress can be seen over her shoulders.
Getty Images
Dua Lipa je jedna od trenutno najvećih imena u pop muzici

Pevačica Dua Lipa suočava se sa višemilionskom tužbom za autorska prava zbog korišćenja tuđeg audio zapisa u njenom hit singlu Levitating.

Tužbu je podneo muzičar Bosko Kante, koji tvrdi da je pop zvezda bez dozvole koristila melodiju koju je komponovao na njegovom tok boksu (talk box) u nekoliko remiksa (izmenjenih verzija) ove pesme.

Tok boks je prenosivi uređaj pomoću koga vokalne vibracije zvuče kao muzički instrumenti.

Dua Lipa i njena izdavačka kuća Warner Music Group (Vorner mjuzik grup) nisu se oglašavali ovim povodom.

Levitating je jedna od najpopularnijih pesama sa njenog albuma Future Nostalgia iz 2020.

U tužbi, koja je u ponedeljak podneta u Los Anđelesu, navodi se da Bosko traži odštetu od više od 20 miliona dolara (18,3 miliona evra).

Britansko-albanska pevačica Dua Lipa je dobila dozvolu da koristi muzičarevu melodiju na originalnom snimku, ali ne i na remiksu pesme, preneo je Rojters.

Navodi se i da je 27-godišnjakinja ipak koristila ovaj audio zapis na narednim izdanjima, poput The Blessed Madonna remiksa, na kome učestvuju Madona i Misi Eliot, zatim remiks sa američkim reperom DaBejbijem, kao i prilikom njenog nastupa na dodeli Američkih muzičkih nagrada (American Music Awards).

Bosko još nije javno komentarisao podnetu tužbu, međutim časopis Bilbord izveštava da njegovi advokati kažu da je načinio „brojne pokušaje" kako bi se stvar rešila, nazvavši je „očiglednim kršenjem" njegovih autorskih prava.

Advokati tvrde da je muzičar pokrenuo pravni postupak jer su pevačica i njena izdavačka kuća pokazali „nespremnost da sarađuju ili prihvate odgovornost".

Ovo nije prvi put da se Dua Lipa, čija je pesma Dance the Night Away trenutno na top listama, suočava sa tužbama za autorska prava zbog kompozicije Levitating.

Prema navodima Rojtersa, sud je u junu odbacio tužbu rege grupe Artikal saund sistem (Artikal Sound System), dok odvojena parnica tekstopisca Sandija Linzera i L. Rasela Brauna još traje.

Protiv pevačice je 2021. takođe podneta tužba povodom tvrdnji da je bez dozvole na Instagramu postavila njenu paparaco fotografiju.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.