Svetsko prvenstvo u košarci: Srbija ubedljivo do druge faze, sa Dominikanom i Italijom da se izbegnu Amerikanci

Srbija ostvarila i treću pobedu na Mundobasketu, u narednoj fazi protiv Dominikanske Republike i Italije za plasman u četvrtfinale. Nikola Jović bez promašaja iz igre
Srbija, Južni Sudan, Mundobasket, svetsko prvenstvo u košarci
REUTERS/Eloisa Lopez
Detanj sa meča Srbije i Južnog Sudana

Južni Sudan, najmlađa zemlja na svetu, sa najvišim košarkašima na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu, uprkos ogromnoj želji, pa i šaljivim vradžbinama svojih navijača, nije uspela da iznenadi velikog favorita u poslednjem kolu prve grupne faze turnira čiji su domaćini tri azijske zemlje.

Predvođena prvom zvezdom Bogdanom Bogdanovićem, igračem američkog Majamija Nikolom Jovićem i centrom Nikolom Milutinovim, Srbija je zabeležila treći trijumf prvog dela takmičenja i prema očekivanjima zauzela prvu poziciju pred drugu fazu.

Posle pobeda nad Kinom i Portorikom, Srbija je u Grupi B savladala i ekipu Južnog Sudana 115:83 i u nastavku Mundobasketa biće u grupi sa Dominikanskom Republikom i Italijom iz Grupe A.

Dominikanska Republika je, poput Srbije, zabeležila sve tri pobede u grupi (nad Italijom, Filipinima i Angolom), dok je Italija savladala Filipine i Angolu.

U petak, 1. septembra, Srbija igra protiv starog dužnika Italije, a potom i u nedelju protiv Dominikanske Republike.

Ako Srbija dobije oba meča i bude prva, izbeći će Amerikance u četvrtfinalu, a onda će protivnik biti Litvanija, Crna Gora ili Grčka.

Drugo mesto u novoformiranoj grupi znači i duel sa najvećim favoritom - Amerikom.

Kako je Srbija došla do treće pobede?

Bogdan Bogdanović
REUTERS/Eloisa Lopez
Bogdan Bogdanović postiže jednu od trojki

Ubedljivo, kao i u prva dva meča - razlika u kvalitetu je bila očigledna.

Južni Sudan je bio na pragu iznenađenja protiv Portorika u prvoj utakmici turnira, izgubivši tek u produžetku, a potom je ubedljivo savladao Kinu.

Ekipa Južnog Sudana, koju mahom čine košarkaši koji igraju u australijskoj ligi, ali i dvojica sa iskustvom igranja u NBA ligi - Venjen Gebrijel i Karlik Džons - u prvom delu meča nije dozvoljavala Srbiji da stekne ubedljiviju prednost.

U prvoj četvrtini, Srbija je došla do +10 (30:20), najviše zahvaljujući Nikoli Joviću koji je u toj deonici postigao 10 poena, bez promašaja iz igre, kao i Bogdanoviću koji je „namestio ruku".

„Svetle zvezde", kako glasi nadimak ekipe Južnog Sudana, koristili su lošu odbranu Srbije na odbrani šuta za tri poena,

Dalekometnom trojkom Bogdanovića, Srbija u finišu druge četvrtine stiže do prve opipljivije prednosti 56:39.

Nikola Jović, košarkaši Srbije, Mundobasket
KIMIMASA MAYAMA/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Izvanredni Nikola Jović - bez promašaja iz igre

Za razliku od meča protiv Portorika, kada je treća četvrtina bila „zamračenje" u igri Srbije, ovog puta je upravo ta deonica donela minute najbolje igre „orlova".

Koš Južnog Sudana trojkama su nemilosrdno zatrpavali Bogdanović, Jović i Dobrić, a Milutinov bi se pobrinuo da lopta, ako ispadne iz obruča posle šuteva sa distance, bude vraćena gde je zamišljeno - kroz mrežicu.

Sredinom tog dela igre, Srbija je imala i blizu 30 poena prednosti, ali je serija grešaka primorala selektora Svetislava Pešića da u finišu treće četvrtine zatraži tajm-aut.

„Čim počnemo da igramo različite sisteme, odmah cirkus na terenu. Molim vas, nemojte da ponavljate ono iz prethodne utakmice", rekao je Pešić igračima Srbije na predahu pri vođstvu od 83:57.

Trojkama Bogdanovića, Vanje Marinkovića i Dejana Davidovca, Srbija je u poslednjoj četvrtini održavala visoku prednost (između 20 i 30 razlike), da bi najbolji asistent u ekipi Stefan Jović solo prodorom probio „stotku".

Najefikasniji u ekipi Srbije bili su Nikola Jović sa 25 poena, bez promašaja iz igre, Bogdanović sa 23, a Milutinov je postigao 17.

Srbija je pogodila čak 17 trojki iz 32 pokušaja, a Stefan Jović je zabeležio 13 asistencija.

Pred finiš utakmice, organizatori turnira na Filipinima čestitali su novu pobedu Srbiji puštajući tokom predaha na razglasu veliki hit „Koktel ljubavi".


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Тоша

    30.08.2023 13:29
    Када смо тако добри стрепимо од американаца а они ни од кога

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC