Nobelova nagrada za ekonomiju 2023. Amerikanki za proučavanje uloge žena na tržištu rada

Profesorka sa Harvarda istražuje zašto i dalje postoji razlika u platama.
Nobelova nagrada za ekonomiju
CLAUDIO BRESCIANI/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Amerikanka Klaudija Goldin, profesorka ekonomije sa Harvarda, dobila je Nobelovu nagradu za ekonomiju za 2023. za proučavanje mesta i uloge žena na tržištu rada, saopštila je Švedska akademija nauka.

Ona je pionirka u oblasti rodne ekonomije, istražujući zašto rodna razlika u platama i dalje postoji.

Pokazala je da rodne razlike neće nužno nestati sa ekonomskim razvojem i da ekonomski rast ne poboljšava uvek rezultate na tržištu rada žena.

„Njeno istraživanje otkriva razloge za ovu promenu uloge i ističe glavne prepreke rodnoj ravnopravnosti", saopštila je akademija.

Goldin je tek treća žena koja je dobila Nobelovu nagradu za ekonomiju od 1968. godine otkako se dodeljuje ovo priznanje.

Nagrada, koja formalno i nije Nobelova nagrada, ali koju dodeljuje isti komitet i po istim procedurama kao i za ostale oblasti, uključuje novčanu nagradu od približno milion dolara i posebno dizajniranu zlatnu medalju.

Nagrada za ekonomiju nije jedna od originalnih nagrada koje je finansirao Alfred Nobel, već ju je 1968. kreirala centralna banka Švedske.

Kao i prošle godine, i ovogodišnja nagrada je dodeljena za proučavanje gorućeg problema savremene civilizacije.

Pre godinu dana, kada je Zapad bio na ivici bankarske krize, nagradu su dobili ekonomisti koji su proučavali ulogu banaka u globalnoj ekonomiji.

Trojica prošlogodišnjih pobednika bili su Amerikanci Daglas Dajmond, Filip Dibvig i Ben Bernanke.

Pogledajte video o jednom od prethodnih dobitnika nagrade za ekonomiju:


Svi dobitnici Nobelovih nagrada za 2023:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Ha

    09.10.2023 14:00
    Ha
    Amerikanko, dodji u Srbiju da proucavaš realnost i mozgove što pricaju o platama na TV-u! Sve cveta od napredka, a narod umire od gladi i bede.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.