Turizam: Venecija će zabraniti velike grupne posete i zvučnike

Nova pravila stupaju na snagu u junu i deo su mera u borbi protiv štetnih uticaja masovnog turizma.
Gondolas slowly pass under the Bridge of Sighs near St. Mark's Square due to too much traffic in Venice, August 2023
Getty Images
Gondole su zaštitni znak Venecije

Venecija će zabraniti zvučnike i turističke grupe veće od 25 ljudi kako bi ublažila uticaj masovnog turizma na ovaj italijanski grad.

Nova pravila stupaju na snagu od juna, navodi se u saopštenju gradskih čelnika.

Zabranjena je upotreba zvučnika jer mogu da „proizvedu zabunu i smetnje", dodaje se.

Masovni turizam je prepoznat kao veliki problem koji je potrebno hitno rešavati u gradu poznatom po kanalima.

Venecija, jedno od najposećenijih mesta u Evropi, u septembru je uvela i probnu taksu od pet evra za dnevne posetioce.

Elizabeta Peše, zvaničnica zadužena za bezbednost grada, rekla je da su najnovije odluke „usmerene na poboljšanje organizovanih grupnih poseta u istorijskom centru".

Grad se protire na samo 7,6 kvadratna kilometra, ali je ugostio skoro 13 miliona turista u 2019, prema podacima italijanskog zavoda za statistiku.

Očekuje se da će broj posetilaca u narednom periodu premašiti one od pre pandemije.

Sve više stanovnika odlazi, jer turisti prete da će preplaviti ovaj istorijski grad na ostrvu.

Udruženja građana u Veneciji su u aprilu pokrenula su studije o praćenju broja kreveta dostupnih i turistima i stanovnicima grada.

Prema najnovijem izveštaju jednog od njih, Oćio, broj turista je porastao na više od 50.000 - što je više od onih koji su dostupni meštanima.

U avgustu je u izveštaju UNESKO-a navedeno da bi grad trebalo da bude dodat na listu ugroženih mesta svetske baštine, jer uticaj klimatskih promena i masovnog turizma prete da ga nepovratno izmene.

Stručnjaci tela za zaštitu kulturne baštine Ujedinjenih nacija okrivili su italijanske vlasti za „nedostatak strateške vizije" za rešavanje problema sa kojima se suočava jedan od najživopisnijih gradova Italije.

Venecija je na kraju izbegla da bude dodata na listu, pošto je UNESKO sledećeg meseca odlučio da ignoriše preporuke, navodi Rojters.

Italijanski ministar kulture Đenaro Sanđulijano rekao je da je to telo pozitivno ocenilo pokušaje da se situacija popravi kroz pojačan sistema protiv poplava i uvođenje turističkih taksi.

Tokom 2021. velikim kruzerima je zabranjen ulazak u istorijski centar Venecije preko kanala Đudeka posle incidenta sa jednim od brodova.

Kritičari su tvrdili i da brodovi zagađuju životnu sredinu i podrivaju temelje grada, koji se redovno suočava sa poplavama.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Hm

    01.01.2024 20:02
    Hm
    A mi trpimo exit.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC