Ekonomija: Veštačka inteligencija pogađa 40 odsto poslova i pogoršava nejednakost, kažu iz MMF-a

Donosioci odluka trebalo bi da se pozabave „zabrinjavajućim trendom", kaže Kristalina Georgieva, izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda.
Computer programmer wearing glasses looking at codes.
Getty Images

Veštačka inteligencija pogađa skoro 40 odsto radnih mesta, pokazuje nova analiza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Kristalina Georgieva, izvršna direktorka MMF-a, kaže da „u većini slučajeva, veštačka inteligencija pogoršava nejednakost".

Dodaje da bi donosioci odluka trebalo da se pozabave ovim „zabrinjavajućim trendom", kako bi „sprečili uticaj tehnologije na tenzije u društvu".

Nagli rast zastupljenosti veštačke inteligencije skreće pažnju na prednosti, ali i rizike koje nosi.

Uticaj veštačke inteligencije bi mogao da poraste u budućnosti, pogađajući oko 60 odsto radnih mesta u razvijenim zemljama, navodi se u izveštaju MMF-a.

U oko polovini slučajeva, upotreba veštačke inteligencije donosi koristi, kao što je povećanje produktivnosti.

Međutim, postoje i primeri kada veštačka inteligencija može da preuzme rad na zadacima koje trenutno izvršavaju ljudi.

To bi moglo da smanji potražnju za radnom snagom, da utiče na plate, pa čak i da dovede do ukidanja radnih mesta.

Kada se radi o manje razvijenim zemljama, gde su prihodi niski, veštačka inteligencija uticaće na tek 26 odsto radnih mesta, predviđaju iz MMF-a.

Na sličan zaključak ukazuje i izveštaj globalne bankarske grupacije Goldman Saks iz 2023. godine, u kojem se procenjuje da bi veštačka inteligencija mogla da zameni oko 300 miliona poslova sa punim radnim vremenom.

Ipak, u tom izveštaju se prognozira i pojavljivanje novih poslova.

Georgieva kaže da „mnoge zemlje nemaju infrastrukturu ili kvalifikovanu radnu snagu koja bi im omogućila da iskoriste prednosti veštačke inteligencije, što povećava rizik da tehnologija vremenom pogorša nejednakost među narodima".

Kako se predviđa, što se više veštačka inteligencija bude razvijala, radnici sa višim prihodima i mlađi zaposleni mogli da se sretnu sa neproporcionalnim povećanjem plata.

Međutim, to neće biti slučaj sa radnicima sa nižim primanjima i starijim radnicima, kažu iz MMF-a.

„Od suštinskog je značaja da države uspostave sveobuhvatne mehanizme socijalne zaštite i programe prekvalifikacije za ugrožene radnike", ocenjuje Georgieva.

„Na taj način, možemo učiniti tranziciju veštačke inteligencije inkluzivnijom, suzbijajući nejednakost".

Analiza MMF-a objavljena je uoči Svetskog ekonomskog foruma koji se održava u Davosu, u Švajcarskoj.

Veštačka inteligencija je jedna od tema o kojoj će se razgovarati, u svetlu rasta popularnosti aplikacija kao što je ČetGPT.

Širom sveta, donose se nove regulative koje se odnose na veštačku inteligenciju.

Prošlog meseca, zvaničnici Evropske unije postigli su privremeni dogovor o prvim sveobuhvatnim zakonima na svetu, koji regulišu upotrebu veštačke inteligencije.

Kina je prva u svetu uvela neke od propisa o veštačkoj inteligenciji, kao što su pravila o razvoju i primeni algoritama.

U oktobru, predsednik Amerike Džozef Bajden potpisao je uredbu, koja obavezuje programere da vlastima stavljaju na raspolaganje podatke o bezbednosti veštačke inteligencije.

Mesec dana kasnije, Velika Britanija je bila domaćin samita o veštačkoj inteligenciji i bezbednosti, gde je nekoliko zemalja potpisalo Deklaraciju o bezbednom razvoju tehnologije.


Pogledajte video: Šta je veštačka inteligencija


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.