Žena u lancima pred sudom u Mađarskoj, Italija pobesnela

Italijanka koja je u mađarskom zatvoru već godinu dana žali se na teške uslove. Italijani traže reagovanje premijerke.

Fotografije 39-godišnje Italijanke koja je u lancima dovedena pred sud u Budimpešti, izazvala je bes političara i javnosti u Italiji, a italijanska vlada je pozvala mađarskog ambasadora da mu uruči zvaničan protest.

Ilarija Salis, 39-godišnja učiteljica u osnovnoj školi u Monci, blizu Milana, pojavila se na sudu 29. januara sa rukama i nogama vezanim lisicama.

Optužena je da je učestvovala u nasilnim napadima na neonaciste u februaru 2023.

Serija napada dogodila se posle neonacističkog mitinga u Budimpešti, glavnom gradu Mađarske.

Radikalni levičari osumnjičeni su da su napali nekoliko ljudi posle tradicionalnog skupa „Dan časti", komemorativnog godišnjeg desničarskog okupljanja posvećenog odavanju počasti nacističkim trupama u opkoljenoj Budimpešti tokom Drugog svetskog rata.

Na internetu u Mađarskoj prethodnih dana kruži snimak na kojem se vidi kako antifašistički aktivisti šutiraju i tuku Mađara, koji leži na zemlji.

Napadači ne mogu da se identifikuju.

Sa Ilarijom Salis uhapšena su i dva nemačka državljana, od kojih je jedan priznao krivicu i osuđen je na 3,5 godine zatvora.

Salis, koja je optužena napad sa nanošenjem teških telesnih povreda, za šta zaprećena kazna od 11 godina zatvora, izjasnila se da nije kriva.

Tužilac je tvrdio da su ona i drugi optuženi došli u Mađarsku isključivo sa namerom da „izvedu iznenadne napade koji bi mogli da nanesu ozbiljne povrede ljudima za koje se veruje da su krajnje desničari".

Iako je Salis u zatvoru skoro godinu dana, njen slučaj je počeo da privlači pažnju tek u oktobru nakon što je njen otac Roberto javno progovorio o pismu u kojem mu je njegova ćerka opisala teške uslove u pritvoru.

U intervjuu za italijanski list Republika, pritvorenica, koja je bila sa Salis u zatvoru, rekla je da je namerno drže u ćeliji „punoj pacova i insekata".

Interesovanje za slučaj je posebno poraslo u ponedeljak, 29. januara kada su italijanski mediji objavili fotografije okovane Salis pred sudom.

Na interenetu je pokrenuta peticija sa zahtevom da Salis bude vraćena u Italiju, a do sada je prikupljeno više od 90.000 potpisa.

Antonio Tajani, italijanski ministar inostranih poslova, rekao je u utorak, 30. januara da je pozvao mađarskog ambasadora u Rimu da ga „pita zašto se ne poštuju neke od najosnovnijih normi o uslovima pritvorenika".

Predsednica Vlade Italije Đorđa Meloni, koja predvodi desničarsku nacionalističku partiju Braća Italije i u dobrim je odnosima sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, još nije komentarisala slučaj, zbog čega je mnogi kritikuju.

„Đorđa Meloni, nije nas briga što je Orban vaš dobar prijatelj - morate da budete odlučni i podignete glas.

„Prava i dostojanstvo Italijana su važniji od prijatelja i političkih saveznika", napisao je lider Pokreta pet zvezdica Đuzepe Konte na društvenoj mreži Iks.

Eugenio Losko, jedan od advokata Ilarije Salis, rekao je za BBC da su scene iz suda „jasno kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima koja kaže da niko ne može biti podvrgnut mučenju ili nehumanom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju".

Losko je dodao i da je njegova klijentkinja izjavila da joj nije pokazan snimak na kojem je ona navodno na mestu premlaćivanja Mađara, a nije joj dostavljen ni prevod dokumenata sa navodnim dokazima protiv nje.

Tvrdnje o nehigijenskim uslovima u zatvoru, mađarska zatvorska služba naziva lažnim, dodajući da se „u ustanovama stalno vrše higijenske provere" i da zatvorenici dobijaju odgovarajuću medicinsku negu.

„Laž je da je u ćeliji sa pacovima. Zatvori ispunjavaju visoke higijenske standarde", tvrde mađarske zatvorske službe.

Zatvori u Mađarskoj su pretrpani i nemaju dovoljno zaposlenih, kaže Mađarski helsinški komitet, grupa za ljudska prava.

U izveštaju iz septembra 2023. navodi se niz primedbi, između ostalog i najezda stenica, hladnoća, zabrana vežbanja u ćelijama, nedovoljno tople vode i loša i neukusna hrana.

Andraš Kadar iz Helsinškog komiteta rekao je za BBC da iako mađarske zatvorske vlasti „rutinski koriste fizička ograničenja kada izvode pritvorene optužene pred sud... ovo ne samo da predstavlja kršenje domaćih pravnih principa, već je i kršenje standarda Evropskog suda za ljudska prava".

Slučaj, koji dominira u medijskim naslovima u Italiji, a sa interesovanjem se prati i u Mađarskoj, počinje da odjekuje i u ostatku Evrope.

„Ovo je veoma zabrinjavajuće", rekao je za BBC Huan Fernando Lopez Agilar, predsednik Odbora za građanske slobode Evropskog parlamenta.

„Prosto je užasno gledati takvu srednjovekovnu scenu u sudu jedne države članice Evropske unije", dodao je.

Advokat Ilarije Salis kaže da je „prilično teško biti optimista" u vezi sa ishodom suđenja i optužio je mađarski pravosudni sistem da je „veoma represivan".

Losko je dodao da njegovoj klijentkinji treba dozvoliti da bude prebačena u istražni zatvor u Italiji, ističući da zakon EU dozvoljava građanima da budu u kućnom pritvoru u bilo kojoj zemlji članici čiji su državljani.

„Ne razumem zašto se to ovoga puta ne odobrava", rekao je on i dodao da „nema opasnosti" da bi ona mogla da pobegne.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Mile

    31.01.2024 08:47
    Ima toga
    Video sam dva puta slicno u bolnici u Pozarevcu,doveli su zatvorenike na pregled.Lanci na obe noge i obe ruke i zajedno spojeni ruke i noge,kad hodaju bas jako neprijatno za videti a i cuti.Bili su u pratnji dva policajca,a jedno je bila zenska osoba jako mlada,ko zna sta su uradili da idu okovani.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.