Rusija i Ukrajina: Najviši sud UN-a odlučivaće u postupku koji je Kijev pokrenuo protiv Moskve

Ukrajina optužuje Rusiju da iskrivljuje koncept genocida da bi opravdala agresiju koju čini.
Ukrajina, Rusija
Reuters
Ruske snage su optužene za redovno granatiranje stambenih zgrada u Ukrajini, primoravajući mnoge ljude da napuste zemlju

Najviši sud Ujedinjenih nacija potvrdio je da može da odlučuje u postupku koji je Ukrajina pokrenula protiv Rusije.

Kijev je tužio Moskvu pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu, samo nekoliko dana pošto je pokrenula invaziju protiv Ukrajine u februaru 2022. godine.

Ukrajina optužuje Rusiju da iskrivljuje koncept genocida da bi opravdala agresiju koju sprovodi.

Moskva tvrdi da je intervenisala kako bi sprečila ukrajinski genocidni napad na etničke Ruse u regionu Donbas na istoku države.

Antoan Korinevič, ukrajinski predstavnik na sudu, pozdravio je ovu odluku.

„Važno je što će sud odlučivati u slučaju da Ukrajina nije odgovorna za neki mitski genocid, za koji Rusija tvrdi da se sprovodi još od 2014. godine", izjavio je on.

Predmet je usredsređen na Konvenciju o genocidu iz 1948. godine, ali Kijev ne optužuje Moskvu da je počinila genocid u Ukrajini, već da je prekršila sporazum o genocidu na koji se poziva, kako bi opravdala invaziju.

Ukrajina tvrdi nije bilo elemenata genocida na istoku zemlje, gde se borila protiv snaga koje od 2014. godine podržava Rusija.

Dodaje i da konvencija o genocidu ni u kom slučaju ne dozvoljava napad na teritoriju druge države, kako bi se zaustavio navodni genocid.

Sa druge strane, Moskva navodi da Kijev koristi ovaj slučaj kako bi zaobilaznim putem dobio presudu o ukupnoj legalnosti ruske vojne akcije, tražeći da se ona izbaci.

Više od 20 evropskih država, kao i Australija i Kanada podržale su Ukrajinu zvaničnim izjavama pred Međunarodnim sudom pravde.

Sudije su u petak 2. februara potvrdile da MSP može da odlučuje o zahtevu Ukrajine da se proglasi da Kijev nije počinio genocid.

Oni, pak, neće odlučivati o tome da li je ruska invazija ili priznanje nezavisnosti oblasti u istočnoj Ukrajini kršenje konvencije o genocidu, jer te tvrdnje potpadaju pod različite međunarodne zakone.

Presuda je važan proceduralni korak, što znači da se slučaj ne zatvara.

Prema Konvenciji UN o genocidu, usvojenoj 1948. godine, genocid je zločin počinjen „sa namerom da se, u celini ili delimično, uništi nacionalna, etnička, rasna ili verska grupa kao takva".

Presude Međunarodnog suda pravde pravno su obavezujuće, ali ih sam sud ne može sprovoditi.


Pogledajte šta je ratni zločin


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Velizar

    03.02.2024 03:23
    bbc s.anja
    Rusija ne priznaje sudove duboke drzave!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.