Boks: Bivši svetski prvak Majk Tajson protiv jutjubera Džejka Pola u julu

Jutjuber Džejk Pol objavio je da će ući u ring sa Tajsonom 20. jula.
Džejk Pol i Rajan Burland
Reuters
Pol (levo) je pobedio Rajana Burlanda (desno) nokautom u prvoj rundi u meču u Portoriku u subotu

Bivši svetski prvak u boksu Majk Tajson i jutjuber Džejk Pol ulaze u ring 20. jula.

Još nije objavljeno da li se radi o zvaničnom ili egzibicionom meču, ali je poznato da će se održati u Teksasu i da će biti strimovan uživo na platformi Netfliks.

Pol, 27-godišnji jutjuber, pobedio je u desetoj profesionalnoj borbi u subotu pošto je nokautirao boksera Rajana Burlanda.

Majk Tajson završio je profesionalnu karijeru 2005. godine, ali je odradio egzibicioni meč 2000. i boriće se sa Polom tri nedelje posle 58. rođendana.

Američki bokser imao je blistav početak karijere krajem 1980-ih, kada je sa 20 godina postao najmlađi prvak sveta u teškoj kategoriji, pobedivši Trevora Berbika u novembru 1986. godine u prvom pokušaju da osvoji šampionski pojas.

Tajson je debitovao u martu 1985. sa 18 godina i bila mu je to 28. profesionalna borba, a 26 je okončao uspešno nokautom.

„Usredsredio sam se na to da postanem prvak sveta i sada imam šansu da se dokažem protiv najvećeg šampiona planete u teškoj kategoriji, najozloglašenijeg čoveka na svetu i najopasnijeg boksera svih vremena.

„Vreme je da uspavam Gvozdenog Majka", objavio je Pol na platformi Iks.

Tajson je prvi teškaš u istoriji koji je istovremeno bio vlasnik pojaseva u tri najvažnije bokserske divizije - VBA, VBC i IBF.

To je ostvario 1987. godine, ali se njegova vladavina kao neprikosnovenog šampiona šokantno završila 1990. godine, kada ga je savladao Baster Daglas i tako napravio jedno od najvećih iznenađenja u istoriji boksa.

Iako je nakratko povratio VBA i VBC titule 1996. godine, posle toga je doživeo dva uzastopna poraza od velikog rivala Ivandera Holifilda, a drugi meč je prekinut pošto je Tajson diskvalifikovan jer je odgrizao deo Holifildovog uveta.

Problemi sa zakonom za Gvozdenog Majka počeli su 1992. godine, kada je osuđen za silovanje i odslužio je tri od prvobitno određenih šest godina, a 1999. odslužio je trećinu jednogodišnje zatvorske kazne zbog besnog napada u saobraćaju.

Vratio se u formu 2020. godine kako bi učestvovao u meču protiv bivšeg šampiona Roja Džounsa Juniora, koji je okončan nerešenim ishodom.

Tajsonov meč protiv Pola održaće se na AT&T stadionu u Arlingtonu, mestu u Teksasu gde utakmice igra NFL tim Dalas Kaubojsi, a kapacitet ovog objekta je 80.000 mesta.

Pol je dosad pobedio u devet od 10 borbi, prevashodno protiv bivših članova UFC-a, a jedini poraz doživeo je u februaru 2023. od Tomija Fjurija, britanskog boksera teške kategorije.


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.