Izrael i Palestinci: Izvestiteljka UN-a za ljudska prava optužuje Izrael za „činove genocida“

Frančeska Albaneze kaže da Izrael nastoji da uništi Palestince, a Izrael odbacuje njen izveštaj, nazivajući ga „opscenim izvrtanjem stvarnosti".
Palestinians walk through rubble in Khan Younis (13/03/24)
Reuters
Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas tvrdi da je poginulo više od 32.000 Palestinaca

Stručnjakinja za ljudska prava Ujedinjenih nacija optužila je Izrael da je počinio „činove genocida" u Gazi.

Frančeska Albaneze, specijalna izvestiteljka Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava na okupiranim Palestinskim teritorijama, u utorak, 26. marta je predstavila izveštaj zemljama članicama UN-a.

Ali Izrael je već unapred odbacio njene nalaze.

Izveštaj je usledio usred sve većeg međunarodnog pritiska na Izrael da zaustavi rat ili da čini mnogo više da bi zaštitio civile.

Albaneze je zaključila da „postoje razumne osnove da se veruje kako je prag koji određuje činjenje genocida nad Palestincima kao grupe u Gazi dosegnut".

Pre nego što je Albaneze uopšte počela da predstavlja izveštaj, njene nalaze je odbacio Izrael, čiji je ambasador to opisao kao „skandalozno izvitoperivanje Konvencije o genocidu".

Izrael je godinama ljutio dnevni red Saveta za ljudska prava UN-a, koji čitav jedan odeljak - Stavka 7 - posvećuje pregledu situacije u „Palestini i na drugim okupiranim arapskim teritorijama".

Ovaj član dnevnog reda nisu odobrile Ujedinjene nacije same, već zemlje članice UN-a, pre više decenija, i on nikad nije istekao.

Nijedna druga zemlja na svetu nema ovakav stalni nadzor i Izrael to doživljava kao diskriminaciju, čiji je cilj delegitimizacija Izraela.

On odbija da prisustvuje sednici Saveta kad se raspravlja o Stavki 7.

Ali mnoge zemlje, pogotovo one sa Bliskog istoka, tvrde da situacija - u odsustvu samoopredeljenja Palestinaca putem rešenja o dve države - zahteva tekuću istragu, a sada kada je u toku novi sukob, utoliko i više.

Od Hamasovog brutalnog napada na Izrael 7. oktobra, Albaneze poziva na oslobađanje talaca, i čini to ponovo i u ovom izveštaju.

U njemu ona „čvrsto osuđuje zločine koje su počinili Hamas i druge palestinske oružane grupe u Izraelu 7. oktobra".

Ali ona je i glasna u kritici izraelskog vođenja rata u Gazi.

„Anatomija genocida"

Zbog toga se njen izvešaj iščekivao i sa nestrpljenjem i sa strepnjom.

Izbor reči Albaneze za njegov naslov, „Anatomija genocida", nije baš bio diplomatski.

Mnogim zemljama članicama, pogotovo onima koje tradicionalno podržavaju Izrael, to neće biti prijatno.

Ali specijalni izvestioci UN-a, dok su na zadatku od UN-a da istraže i savetuju povodom neke konkretne situacije, potpuno su nezavisni u tome.

Genocid je specifičan pravni izraz, a izveštaj Albaneze sugeriše da su neki od pravnih kriterijuma za njega ispunjeni.

Ona navodi ono za šta tvrdi da izgleda kao namera Izraela da uništi Palestince kao grupu „u celosti ili u delovima", što je ključna klauzula u Konvenciji protiv genocida.

Ona posebno izdvaja tri elementa koji ukazuju na mogući genocid:

  • Ubijanje pripadnika grupe
  • Nanošenje teških fizičkih ili mentalnih povreda članovima grupe
  • Namerno nametanje grupi uslova života sa namerom da se dovede do njenog fizičkog uništenja u celosti ili u delovima

Broj poginulih u Gazi, koji je trenutno dobrano premašio 32.000, prema Ministarstvu zdravlja Gaze koje vodi Hamas, bombardovanje gusto naseljenih oblasti i ograničavanje snabdevanja humanitarnom pomoći (koje je, tvrdi UN, dovelo Gazu na samu ivicu gladi), sve su dokazi, tvrdi se u izveštaju, namere da se uništi grupa.

Palestinci pozdravili izveštaj

Bazel Alsurani, iz Palestinskog centra za ljudska prava, pozdravio je izveštaj.

On je sugerisao da su sve strane u sukobu prekršile međunarodno pravo, ali tvrdi da je genocid toliko težak zločin da međunarodna zajednice ne sme da ga ignoriše.

„Dozvoljavanje genocida ne pogađa samo Palestince, ono pogađa sva ljudska bića na čitavom svetu", rekao je on.

„Ako Izrael sada bude činio genocid i ne bude odgovarao za to, sutra ne znamo koja zemlja će tvrditi da je Izrael činio genocid i stoga sme i ona da čini genocid a da ne odgovara za njega."

Tala Nasir, palestinska pravnica za ljudska prava koja je takođe doputovala u Ženevu da bi saslušala izveštaj, nadala se da će ovaj posvetiti više pažnje sudbini, kako kaže, hiljada ljudi koje je Izrael zarobio od 7. oktobra.

„Uhapsili su više od 7.700 Palestinaca", rekla je ona.

„Osamdeset odsto njih drži se u administrativnom pritvoru, što znači da se ne podižu optužnice protiv njih."

Njihove porodice, istakla je ona, nemaju kontakt sa njima i nemaju predstavu gde se oni nalaze.

Bes Izraela

Ne iznenađuje da su izraelske diplomate bile besne.

Njegov ambasador u UN-u u Ženevi Meirav Eilon Šajar, opisao je izveštaj kao „opscene izvrtanje stvarnosti" i optužio Albaneze za uskraćivanje prava Izraelu na postojanje.

Mnogi Izraelci će, takođe, verovatno biti šokirani.

A optužba za genocid, prema državi koja je osnovana kao direktan rezultat genocida nacističke Nemačke nad Jevrejima, biće duboko uvredljiva.

Posle napada od 7. oktobra i činjenice da mnoge izraelske porodice još čekaju na vesti o najmilijima koji su uzeti za taoce, teško je čuti tako otvorenu osudu.

Noam Peri, čiji je otac Haim uzet za taoca, takođe je doputovala u Ženevu.

Njen naglasak je, prirodno, bio na tome da njen otac ne bude zaboravljen.

„Moj otac je otet iz vlastitog doma", rekla je ona.

„On je osamdesetogodišnjak koji je sedeo kod kuće sa mojom majkom i brutalno je odveden odatle i praktično je nestao od tada. On ne komunicira ni sa kim na ovom svetu."

Ali kao što pokazuje ovonedeljno glasanje za momentalni prekid vatre u Savetu bezbednost UN, zemlje članice imaju sve manje strpljenja za način na koji Izrael vodi rat.

Previše cenjenih agencija za humanitarnu pomoć UN-a upozorilo je da nigde u Gazi nije bezbedno, da porodice sada jedu životinjsku hranu ili travu, da se deci amputiraju udovi bez anestezije.

Sve one tvrde da Izrael ograničava vitalno snabdevanje humanitarnom pomoći, a vlade su počele da sumnjaju u tvrdnju Izraela da je UN kriv za njeno kašnjenje.

Mnogima se neće dopasti izbor reči Frenčeske Albaneze, ali sadržaj njenog izveštaja pojačaće pritisak na Izrael da promeni strategiju.


Pogledajte i ovaj video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • B&B

    27.03.2024 09:36
    SAD zlo
    Kad imas podrsku Amerike sve ti je dozvoljeno i nista nisi odgovoran. Jos jedan milosrdni andjeo.......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC