Fizičar Piter Higs, otac 'božje čestice', preminuo u 94. godini

Čuveni naučnik dobio je Nobelovu nagradu 2013. godine.
Peter Higgs
University of Edinburgh

Piter Higs, div britanske nauke i fizičar koji je još 1964. predvideo postojanje takozvane „božje čestice", Higsovog bozona, preminuo je u 94. godini.

Nobelova nagrada za fiziku mu je dodeljena 2013. za revolucionarni rad koji je pokazao kako je Higsov bozon uticao na stvaranje univerzuma posle Velikog praska.

Higs je preminuo u ponedeljak „u miru kod kuće posle kraće bolesti", saopštio je Univerzitet u Edinburgu gde je čuveni fizičar bio počasni profesor.

Bio je „neverovatno darovit naučnik čija je vizija i mašta obogatila naše znanje o svetu koji nas okružuje".

„Imao sam izuzetno zadovoljstvo i dovoljno sreće da ga sretnem nekoliko puta i, pored toga što je bio čuveni fizičar, ponekad i nerado prihvatajući tu činjenicu, uvek je bio šarmantan i skroman", napisao je profesor Brajan Foks na društvenoj mreži Iks.

„Njegovo ime biće zapamćeno dokle god se bavimo fizikom u obličju Higs bozona".

Tokom 1960-ih, Higs je sa kolegama fizičarima radio na teoriji koja bi objasnila zašto materija koja čini univerzum ima masu.

Peter Higgs at the Science Museum, London in 2013
PA Media

Ova ideja pokrenula je potragu za Svetim gralom fizike - česticom koja bi mogla da objasni tri osnovne sile, elektromagnetnu i slabu i jaku nuklearnu, u jednoj teoriji.

Korišćenjem Velikog hadronskog sudarača u CERN-u, Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja u Švajcarskoj, naučnici su 2012. konačno uspeli da je otkriju i nazvali su je Higs bozon.

Godinu kasnije, Higsov rad je priznat Nobelovom nagradom koju je podelio sa Fransoom Englertom iz Belgije.

Stidljiv i povučen čovek se nikako nije osećao prijatno zbog pažnje koju mu je donela njegova teorija.

Kada je objavljeno da je u pravu, obrisao je suzu i novinarima rekao: „Lepo je nekad biti u pravu."

„Piter je bio izuzetno poseban čovek, ličnost koja neverovatno inspiriše fizičare širom sveta, retko skroman, izvanredan učitelj i neko ko je objašnjavao fiziku na vrlo jednostavan ali izuzetno temeljan način", rekla je Fabiola Đanoti, direktorka CERN-a, za BBC.

„Veoma sam tužna i izuzetno će mi nedostajati."

Alan Bar, profesor fizike na Unverzitetu Oksford, odao je počast ogromnom uticaju koji je Higs imao na naše razumevanje Univerzuma.

„Sugerisao je sveprisutno postojanje poljau čitav univerzumu, od mase do čestice, od elektrona do vršnih kvarkova.

„Bio je i pravi džentlmen, skroman i ljubazan, uvek je naglašavao zasluge drugih i ljubazno hrabrio buduće generacije naučnika i akademaca", dodao je on.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Dejan

    10.04.2024 11:32
    Počivaj u miru profesore.
  • Драган

    10.04.2024 08:26
    разне
    Разне врсте млата и замлата...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.