Amerika: Roditelji dečaka iz Mičigena koji je ubio đake u školi osuđeni na na najmanje 10 godina zatvora

Roditelji Itana Kramblija, dečaka ubice iz Mičigena, osuđeni su na najmanje 10 godina zatvora.
James and Jennifer Crumbley in court
Getty Images
Dženifer i Džejms Krambli u sudnici

Roditelji učenika iz američkog Mičigena koji je ubio četiri vršnjaka u školi osuđeni su na po 10 do 15 godina zatvora.

Predložena je sedmogodišnja kazna, ali su tužioci tražili više.

Džejms i Dženifer Krambli, prvi su roditelji nekog američkog učenika-masovnog ubice koji su osuđeni na zatvor.

Njih dvoje su prvi put posle nekoliko meseci bili zajedno u sudnici na izricanju presude u utorak.

Tužioci su naveli da su roditelji odbacili jasne znake da se mentalno zdravlje njihovog sina pogoršalo i napomenuli da su kupili pištolj iz kojeg je njihov 15-godišnji sin pucao i ubijao drugove 2021.

Njihov sin je imao 15 godina kada je u srednjoj školi u Oksfordu ubio četvoro učenika iz poluautomatskog pištolja.

U pucnjavi je ranjeno još sedam ljudi.

Sada služi doživotni zatvor bez prava na uslovnu slobodu.

Šta se desilo u školi kobnog dana?

Na dan pucnjave u srednjoj školi u Oksfordu, u Mičigenu, Kramblijevi su prekinuli školski sastanak o uznemirujućem crtežu koji je njihov sin napravio i potom su odlučili da odu na posao, a sina ostave u školi.

Školsko osoblje ga je potom poslalo u razred a da mu nisu prekontrolisali ranac u kojem je bio pištolj koji su kupili njegovi roditelji.

Nezavisna istraga objavljena prošle godine navodi višestruke propuste školskog sistema, između ostalog i da Itanu bude dozvoljeno da se vrati na časove.

amerika, oružje
BBC

Izjave roditelji žrtava i izricanje presude

I majka i otac dečaka su izrazili žaljenje zbog napada njihovog sina, a njihovi advokati su smatrali da bi kazna trebalo da im bude manja zbog pokajanja i izliva saosećanja.

U odvojenim suđenjima ranije ove godine, porote su proglasile i majku i oca dečaka Itana Kramlija krivim za ubistvo iz nehata.

Sutkinja Šeril Metjuz rekla je da kazna od 10 do 15 godina zatvora treba da deluje „kao sredstvo odvraćanja" i da odražava krivicu roditelja što nisu uspeli da spreče dete da izvrši zločin.

„Od njih [roditelja] se ne očekuje da budu psiholozi. Ali ove presude se ne odnose na loše roditeljstvo. One se tiču radnji koje su mogle da zaustave pomahnitali voz.

„Taj voz se iznova i iznova oglašavao, sve glasnije i glasnije, bilo je mnogo prilika da bude zaustavljen, ali su oni sve signale ignorisali", rekla je sutkinja.

Džejms i Dženifer Kramblii imaju pravo na uslovno otpuštanje nakon što odsluže 10 godina zatvora.

Ako im zahtev uslovno puštanje na slobodu bude odbijeno, ne mogu da budu u zatvoru duže od 15 godina.

Roditelji ubijenih učenika - svi su bili mlađi od 17 godina - pred sudom su u utorak, 9., aprila emotivno govorili o žrtvama.

Nikol Bozolej, majka 17-godišnje žrtve Medisin Boldvin, obratila se direktno roditeljima Itana Kramlija.

„Dok ste vi kupovali pištolj za sina i ostavljali ga otključanog, ja sam ćerki pomagala da završi esej na koledžu", rekla je Bozolej u suzama.

„Odlučili ste da roditeljstvo nije prioritet. A ja sam zbog toga ostala bez ćerke".

Džil Soave, majka druge 17-godišnje žrtve, Džastina Šilinga, rekla je teško opisati užas i traumu kroz koje i danas prolazi.

Pogledavši pravo u oči Džejmsa i Dženifer Krambli, ona ih je kritikovala za „nereagovanje" i da nisu preduzeli ništa da spreče tragediju.

„Da su samo uradili nešto, bilo šta...", rekla je ona.

James and Jennifer Crumbley in court
Getty Images

U odvojenom suđenju svakom roditelju dečaka, tužioci su optužili Kramblijeve da su ignorisali znakove upozorenja o rastućoj krizi mentalnog zdravlja njihovog sina.

Optužili su ih da su bili nemarni tako što su mu kupili pištolj i nisu ga propisno držali u kući, van domašaja deteta.

Tokom izricanja presude u utorak, tužilaštvo je reklo da je Džejms Krambli pokazao „potpuno odsustvo kajanja" nakon što su pročitali transkript njegovih poziva iz zatvora prepunog psovki.

Oni su tvrdili da je tokom tih razgovora Džejms Krambli pretio smrću glavnom tužiocu u slučaju.

Advokati Džejmsa Kramblija se nisu sa tim saglasili, rekavši da je on samo sebi dao oduška i da se ispraznio, jer je bio ljut.

Otac dečaka-ubice izrazio je žaljenje i pred sudom rekao da bi voleo da je postupio drugačije.

„Ne mogu da izrazim koliko bih voleo da sam znao šta se dešava sa njim ili šta će se dogoditi, jer bih mnoge stvari uradio potpuno drugačije", rekao je.

Dženifer Krambli je izrazila saučešće porodicama žrtava.

„Ne tražim vaš oproštaj, jer znam da je to možda nemoguće, već da vam izrazim najiskrenije izvinjenje zbog nanetnog bola", rekla je ona na sudu.

Advokati Džejmsa Kramlbija rekli su da nema dokaza da je on bio upoznat sa planovima sina da izvrši takav zločin.

Branioci su takođe tvrdili da za ovaj slučaj ne postoji pravni presedan i da je neprimereno smatrati roditelje odgovornim za svaku osobu koju je njihov sin ubio.

Tužioci su se tome usprotivili, kao i sudija.

amerika, oružje
BBC

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.