Izrael u stanju najviše pripravnosti posle nezapamćenog iranskog vazdušnog napada

Iran je pretio osvetničkim napadom, a Vašington kaže da je pomogao Izraelu da presretne većinu od stotina raketa i dronova.

Iran je ispalio stotine vazdušnih dronova i raketa na Izrael tokom noći, u dugo predviđanom osvetničkom napadu zbog gađanja konzulata Teherana u Siriji, u kojem je poginulo nekoliko visokih vojnih zvaničnika.

Ovo je prvi direktni sukob između dve neprijatelja koji već godinama vode rade u senci sukoba na Bliskom istoku.

Izraelska vojska je saopštila da je uz pomoć drugih zemalja presrela više od 300 raketa i dronova, uglavnom van izraelskog vazdušnog prostora.

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da je Vašington „pomogao Izraelu da obori skoro sve" rakete i dronove.

„Iran i njegovi saradnici koji dejstvuju iz Jemena, Sirije i Iraka pokrenuli su do sada nezabeleženi napad na vojne objekte u Izraelu", rekao je Bajden, snažno osudivši ovu akciju Irana.

Iranska Islamska revolucionarna garda saopštila je da su cilj napada bile „određene mete."

Iran je pretio da će se osvetiti za izraelski napad na konzulat u Siriji 1. aprila u kojem je poginulo sedam oficira garde, među kojima je bio i visoki komandant.

Teheran je optužio Izrael da je izveo napad, ali ova zemlja nije ni potvrdila ni demantovala optužbe.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sazvao je sastanak ratnog kabineta posle iranskog napada i kasnije razgovaramo sa američkim predsednikom koji je potvrdio „čelično jaku posvećenost Amerike bezbednosti Izraela,"

Neke od ispaljenih raketa pogodile su unutrašnjost Izraela i uzrokovale manju štetu u jednoj vojnoj bazi, ali žrtava nije bilo, rekao je admiral Danijel Hagari, predstavnik za štampu Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

Spasilačke službe Izraela saopštile su da je sedmogodišnja beduinska devojčica povređena šrapnelom u ruševinama u južnoj oblasti Arad.

Hagari je rekao da je napad velikih razmera „ogromna eskalacija", te da će Izrael i saveznici iskoristiti svu raspoloživu silu da odbrane zemlju.

Hagari je ranije rekao da je Iran ispalio više od 300 projektila na Izrael u toku noći, a da je 99 odsto njih oboreno.

Neke od raketa ispaljene su iz Iraka i Jemena,

Izraelski ministar odbrane Joaj Galijant je rekao da je „samo manja šteta" zabeležena u napadima, ali je upozorio da „kampanja još nije gotova! i da Izrael mora da „ostane budan".

Israel's anti-missile system operating over Ashkelon, 14 Apr 24
Reuters
Izraelski antiraketni sistem iznad Aškelona

Dva američka zvaničnika rekla su za CBS, BBC partnersku stanicu u Americi, da su američke snage oborile nekoliko dronova, ali nisu otkrili gde i kako su presretane.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su vojni mlaznjaci ove zemlje angažovani da presretnu „sve vazdušne napade u oblasti u kojoj deluju naše postojeće misije."

Širom Izraela su se čule sirene, ali i snažne eksplozije iznad Jerusalima, dok su protivvazdušni sistemi obarali leteće objekte iznad grada.

Izrael, Liban i Irak su zatvorili vazdušne prostore, a Sirija i Jordan su podigle stepen borbene gotovosti sistema vazdušne odbrane.

Izrael je ponovo otvorio vazdušni prostor rano jutros.

Iranian protesters hold up flags in Tehran
Reuters
Iranski demonstranti u Tehranu slave posle napada na Izrael

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.