Ubistvo palestinskog dečaka na Zapadnoj obali deluje kao ratni zločin izraelske vojske, tvrdi ekspert UN-a pošto je video dokaze koje je sakupio BBC

Istraga BBC-ja utvrdila je okolnosti pod kojim su dvojica dečaka upucana u Dženinu na Zapadnoj obali, ponukavši eksperta za ljudska prava UN-a da izjavi kako izgleda da je jedna od smrti bila ratni zločin.
Adam
BBC
Osmogodišnji Adam upucan je u glavu dok je bežao od oklopnog izraelskog vozila

Ranog popodneva 29. novembra prošle godine, nekoliko palestinskih dečaka je izašlo na ulicu na okupiranoj Zapadnoj obali, gde su se često igrali zajedno.

Nekoliko minuta kasnije, dvojica su ležala mrtva od hitaca koje su ispalili izraelski vojnici - Bazil (15) i osmogodišnji Adam.

U sklopu istrage postupaka izraelskih snaga bezbednosti na Zapadnoj obali, koja se nalazi pod vojnom okupacijom više od pola veka, BBC je uspeo da utvrdi šta se desilo dana kad su dvojica dečaka ubijena.

Snimci sa mobilnih telefona i sigurnosnih kamera, informacije o kretanju izraelske vojske, svedočanstva očevidaca i detaljni uviđaj sa lica mesta, u koji spada uzimanje mera, zajednički predstavljaju dokaze koji ukazuju na teško kršenje ljudskih prava.

Dokazi koje smo pronašli naveli su Bena Sola, specijalnog izvestioca Ujedinjenih nacija za ljudska prava i kontraterorizam, da kaže da Adamova smrt izgleda kao „ratni zločin".

Drugi pravni ekspert, doktor Lorens Hil-Kotorn, opisao je upotrebu smrtonosne sile kao „neselektivnu".

Izraelske odbrambene snage (IDF) rekle su da su okolnosti smrti „pod razmatranjem", ali su dodale da se „bojeva municija koristi samo da bi se uklonile neposredne pretnje ili za potrebe hapšenja, sledeći protokole hapšenja pošto su iscrpljene sve druge mogućnosti".

Posle skoka nasilja na Zapadnoj obali u mesecima posle Hamasovog napada na Gazu 7. oktobra, BBC je takođe pronašao dokaze da su palestinski domovi bili vandalizovani grafitima, palestinskim civilima je prećeno oružjem i naloženo da napuste teritoriju prelaskom u susedni Jordan, kao i moguće sakaćenje tela palestinskog strelca.

Na video snimku od 29. novembra vidi se kako Bazil stoji pored gvožđare, čije su rešetke spuštene i zaključane.

Čim stigne izraelska vojska, radnje se brzo zatvaraju u Dženinu, gradu na Zapadnoj obali - palestinskoj teritoriji kojom, za razliku od Gaze, ne upravlja Hamas.

Svedoci su rekli da su pucnji odjekivali od obližnje operacije izraelske vojske u izbegličkom kampu Dženin.

Adam, zaluđenik za fudbal i veliki obožavalac Lionela Mesija, stajao je sa starijim bratom Bahom (14).

Na ulici je bilo ukupno devet dečaka, svi zabeleženi na sigurnosnim kamerama koje pružaju pogled od maltene 360 stepeni na sve što se dalje dešavalo.

grafička rekonstrukcija događaja
BBC

Nekoliko stotina metara dalje, konvoj od najmanje šest oklopnih izraelskih vojnih vozila skrenuo je za ćošak i počeo da se kreće ka dečacima, kojima je očigledno postalo neprijatno.

Nekoliko dečaka je počelo da se pomera.

Tačno u tom trenutku, snimak sa mobilnog telefona pokazuje da se otvaraju prednja vrata oklopnog vozila.

Vojnik unutra imao je direktan pogled na dečake.

Bazil je istrčao na sredinu puta, dok je Adam bio 12 metara dalje od vojnika i trčao udaljavajući se od njih.

Potom je odjeknulo najmanje 11 pucnjeva.

Proučivši lice mesta, BBC je otkrio da su meci pogodili široku oblast.

Četiri metka pogodila su metalni stub, dva rešetku gvožđare, jedan se zabio u branik parkiranog automobila, a još jedan je okrznuo dršku od ograde.

grafička rekonstrukcija događaja
BBC

Medicinski izveštaji do kog je došao BBC pokazuju da su dva metka pogodila Bazila u grudi.

Još jedan metak pogodio je osmogodišnjeg Adama u potiljak dok je trčao udaljavajući se od njih; njegov stariji brat Baha očajnički je pokušavao da ga odvuče u zaklon, ostavivši krvavi trag dok je vrištao tražeći da se pozove hitna pomoć.

Ali bilo je prekasno.

Baha je rekao da su Adam i njegov prijatelj Bazil umrli pred njim.

„Bio sam u stanju šoka; nisam ni mislio na sebe. Pokušao sam da razgovaram sa njim. Krenuo sam da kažem: 'Adame, Adame!' Ali njegova duša je praktično napuštala njegovo telo zato što nije odgovarao", rekao je Baha za BBC u suzama.

Pre nego što je pogođen, Bazil može da se vidi kako drži nešto u ruci.

Nije jasno šta je to.

IDF je kasnije podelio sliku načinjenu na sceni, na kojoj se vidi eksplozivni uređaj.

grafička rekonstrukcija povreda
BBC

Dokazi iz naše istrage sa lica mesta prikazani su jednom broju nezavisnih eksperata, među njima i pravnicima za ljudska prava, istražitelju ratnih zločina i ekspertu za kontraterorizam, kao i članovima UN-a i drugih neutralnih tela.

Neki su uradili analizu anonimno.

Eksperti se slažu da bi incident trebalo istražiti, a neki su otišli dalje od toga, tvrdeći da izgleda kao da je bilo kršenja međunarodnog prava.

Ben Sol, specijalni izvestilac UN za ljudska prava i kontraterorizam, rekao je da se mogu postaviti pitanja da li je smrtonosna sila smela biti korišćena u Bazilovom slučaju, ako je on držao eksploziv.

„Ali što se Adama tiče, ovo izgleda kao kršenje odredbi Međunarodnog humanitarnog prava o namernom, neselektivnom ili neproporcionalnom napadu na civile, što je ratni zločin i kršenje ljudskog prava na život", kaže Sol.

Doktor Lorens Hil-Kotorn, kodirektor Centra za međunarodno pravo sa Univerziteta u Bristolu, rekao je: „Vojnici su bili u oklopnim vozilima.

„Čak i da je postojala pretnja, trebalo je da se odvezu i isplaniraju hapšenje, umesto da se odluče za očigledno neselektivnu, smrtonosnu silu, koja je kršenje međunarodnog prava."

Bazil (levo) i Bah (desno)
BBC
IDF je naveo da je Bazil (levo) držao eksploziv dok je bio na ulici sa prijateljem Bahom (desno)

IDF je rekao da su se osumnjičeni spremali da bace eksploziv prema njihovim snagama, dovodeći ih tako u neposrednu opasnost.

„Trupe su odgovorile vatrom i identifikovani su pogoci", rekla je izraelska vojska.

Ali prema video dokazima, koje smo proučili i svedočanstvima očevidaca, Adam nije izgledao kao da je naoružan i trčao je od njih kad je bio pogođen u potiljak.

IDF je saopštio da su okolnosti Bazilove i Adamove smrti „pod razmatranjem", što rade rutinski za svaku smrt deteta na Zapadnoj obali usled aktivnosti IDF-a.

Ali nekoliko bivših izraelskih vojnika koji su pogledali BBC-jeve dokaze kažu kako veruju da će izraelski pravni sistem zaštititi vojnike koji su koristili smrtonosnu silu, bez obzira na to da li je ona bila opravdana ili ne.

Jedan bivši narednik, koji je služio na Zapadnoj obali od 2018. do 2020. godine, rekao je da bi bilo potrebno da „izraelski vojnik ubije Palestinca iz neposredne blizine da bi se to doživelo kao ubistvo u Izraelu" i da „praktično postoji nula posto šanse da dođe do krivičnog postupka" protiv vojnika u slučaju kao što je Adamov.

Podaci izraelske grupe za zaštitu ljudskih prava Ješ Din sugerišu da manje od jedan odsto svih pritužbi protiv izraelskih vojnika završavaju krivičnim gonjenjem.

Snimci Hamasovog napada od 7. oktobra, u kom je ubijeno oko 1.200 ljudi a 253 uzeto za taoce, razjarili su izraelsku javnost i šokirali svet.

Od tada, pažnja sveta bila je preusmerena na rat i humanitarnu krizu u Gazi, gde je poginulo više od 34.000 ljudi, prema Ministarstvu zdravlja na toj teritoriji, koju vodi Hamas.

Istovremeno, izraelske vojne operacije su se pojačale i na okupiranoj Zapadnoj obali, zbog čega je prošle godine stradalo najviše dece u ovom delu od kada se vodi evidencija.

Godine 2023. poginulo je 124 dece, prema Unicefu - od kojih su 85 navodno ubijena posle 7. oktobra.

Do sada 2024. godine, na ovoj teritoriji su izraelski doseljenici ili vojska ubili 36 palestinske dece.

Pošto se Zapadna obala ne klasifikuje kao ratna zona, upotreba sile bi morala da bude suzdržanija, prema međunarodnom pravu.

ruševine u kampu za izbeglice Tulkarm
BBC
Posle operacije IDF-a viđen je uništen prostor u kampu za izbeglice Tulkarm

Iako IDF čuva vlastita tačna pravila delovanja u tajnosti, bivši i aktivni izraelski vojnici su nam rekli da upotreba smrtonosne sile treba da bude poslednje pribežište kad postoji stvarna i neposredna opasnost po život.

Treba primeniti etapni pristup.

Oni kažu da on počinje verbalnim upozorenjem na arapskom i hebrejskom, pre nego što eskalira do upotrebe nesmrtonosnog oružja kao što je suzavac, a potom i pucanje u noge, a sve to pre otvaranja vatre da bi se ubilo.

Ministarstvo zdravlja, koje na Zapadnoj obali vodi Palestinska uprava, omogućilo je BBC-ju pristup medicinskim izveštajima o 112 dece, starosti između dve i 12 godina, koja su ubijena u izraelskoj vatri između januara 2023. i januara 2024. godine.

Ne možemo da znamo tačne okolnosti svih tih smrti, a moguće je da su neke od njih zaista predstavljale pretnju po živote izraelskih vojnika.

Ali naša analiza pokazala je da je oko 98 odsto njih imalo povrede na gornjoj polovini tela, gde je verovatnije da će hitac biti smrtonosan, što znači da u ovim slučajevima vojnici više pucaju da ubiju nego da rane.

To postavlja pitanja da li vojnici slede pravila delovanja na Zapadnoj obali i kulturu kako se koristi smrtonosna sila.

vojnici
BBC
Izrael navodi da na Zapadnoj obali sprovodi vojne operacije protiv palestinskih naoružanih grupa

U periodu od pet nedelja, tokom kojih smo proučavali uticaj vojnih operacija na Zapadnoj obali, videli smo dokaze o nekoliko incidenata koji su postavili ozbiljna pitanja o ponašanju vojske.

BBC je prisustvovao 45-časovnoj vojnoj operaciji Izraela u izbegličkom kampu Tulkarm u januaru 2024. godine, koja je za metu imala oružanu grupu lokalno poznatu kao Otpor.

Posle toga nam je nekoliko Palestinaca reklo da su im vojnici pretili oružjem i govorili im da se presele u susedni Jordan.

IDF je rekao da će istražiti svaku žalbu o pretnjama civilima.

Hajtam, 12-godišnji kanadsko-palestinski dečak, rekao je da mu je izraelski vojnik pretio nožem, što je tvrdnja koju su potvrdili njegov brat i otac.

U jednom porodičnom domu u kampu, pronašli smo mural džamije Al Aksa, trećeg najsvetijeg mesta u Islamu, koji je bio oskrnavljen - navodno od izraelskih vojnika.

Na susednom zidu nalazila se Davidova zvezda, iscrtana sprejem, i još jedan grafit koji je glasio „7. oktobar" napisan na hebrejskom pored njega, kao referenca na Hamasov napad.

IDF je rekao da je ovaj vandalizam „protivan vrednostima IDF-a" i da je protivan onome što on očekuje od vlastitih vojnika.

Hajtam (12)
BBC
Hajtam (12) je rekao da su vojnici uništili „sve" u njihovom domu i da im je jedan pretio nožem

Na spratu je kuća bila preturena, sa razbijenim kuhinjskim ormarima, oštećenim dečjim igračkama i razbijenim televizorima.

Prizor je bio sličan u kući za kućom, u čitavom kampu.

Doktor Ejtan Dajmond, viši pravni stručnjak iz Međunarodnog centra za humanitarno pravo Diakonia u Jerusalimu, rekao je da je „vandalizam, kao što je iscrtavanje sprejom Davidove zvezde ili '7. oktobar' na zidovima, očigledno protivzakonit".

Izveštaji o tome da je detetu prećeno nožem u kampu Tulkram - a drugima prećeno vatrenim oružjem - takođe mogu biti kršenja međunarodnog prava, kaže on.

U istoj operaciji IDF-a, pošto su vojnici ubili palestinskog borca koji je mogao da nosi eksploziv, očevici su nam rekli da je po njegovom telu urinirano, a potom da je šutirano, vezano i vučeno niz ulicu.

BBC-ju su pokazane fotografije vezanog tela.

Proučivši okrvavljenu scenu, pronašli smo zaostalu tkaninu i žicu, koji su bili dosledni sa materijalom korišćenim da se veže telo na slikama.

Davidova zvezda na zidu i datum 7. oktobar napisan u blizini
BBC
Davidova zvezda na zidu i datum 7. oktobar napisan u blizini

Naši dokazi su ponovo pokazani nezavisnim ekspertima.

Profesor Marko Sasoli, ekspert za međunarodno pravo sa Univerziteta u Ženevi, rekao je:

„Posmrtni ostaci preminulog, čak i ako je ubijen zakonski, moraju biti poštovani.

„Ono što ste pokazali krši međunarodno pravo i možda čak predstavlja ratni zločin."

IDF je rekao da su, posle proučavanja ubijenog borca, pronađeni eksplozivi, a osoblje Crvenog polumeseca odbilo je da dodirne telo.

„Iz tog razloga su trupe IDF-a morale da mu vežu ruke i noge da bi bili sigurni da su bezbedni i da bi proverili da li je bilo oružja na njegovom telu."

Neki od bivših izraelskih vojnika, koji su pregledali BBC-jeve dokaze, rekli su da se plaše da kultura operacija IDF-a na Zapadnoj obali dodatno potpiruju palestinski oružani otpor.

„Pretpostaviti da ljudi mogu da imaju interakciju sa vojskom onako kao što to čine Palestinci iz dana u dana i da i dalje žive normalno kao da se ništa nije desilo - da se ljudi koji žive u ovoj realnosti neće latiti oružja - u najmanju ruku je naivno i dehumanizujuće", rekao je jedan.

„Stvari se samo pogoršavaju."


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • w/e

    02.05.2024 17:30
    Cool
    Izrael definitivno nece zadesiti situacija kao Srbe na Kosovu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC