Potražnja PC računara pala za 10 odsto

U poslednjoj četvrtini protekle godine na svetsko tržište izvezeno je 71,9 milion PC uređaja, što je za 10,6 odsto manje nego u istom periodu 2014. godine.
Prema navodima američke kompanije "IDC", koja se bavi analizom globalnih tržišta, ovo je rekord kada je reč o padu potražnje za PC-jevima.
 
Kao glavni razlog za ovakvo stanje navodi se sve veća potražnja za tabletima i pametnim telefonima, a u obzir se uzima i duži "životni vek" personalnih kompjutera. Drugi faktori koji su doprineli padu potražnje jesu pad cena nekretnina, slabljenje valuta, problemi kineskog finansijskog tržišta, kao i konflikti na Bliskom istoku.
 
Ipak, prema pisanju BBC, računari se i dalje najčešće koriste u poslovnom svetu, jer većina kompanija u svojim kancelarijama preferira ove uređaje. 
 
Najveći porast izvoza zabeležio je "Apple" sa porastom od šest odsto, dok je najveći pad imao "Acer", čiji se obim izvoza računara u protekloj godini smanjio za čak 20 procenata.
 
Najveći izvoznik je i dalje kineski Lenovo koji pokriva više od 20 odsto svetskog tržišta, sledi ga "HP", "Dell" je treći, dok četvrto mesto pripada kompanijama "Apple" i "ASUS".
 
Autor: 021.rs

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija