Oporavak cene nafte uoči sastanka Irana i Iraka

Cene nafte su danas nastavile oporavak na azijskim tržištima uoči najavljenog sastanka ministara za naftu Irana i Iraka, nakon jučerašnjeg sporazuma između Saudijske Arabije i Rusije o zamrzavanju proizvodnje "crnog zlata".

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u martu poskupela je 10 centi, ili 0,34 odsto na 29,14 dolara za barel, dok je evropska nafta tipa "brent" za aprilske isporuke skočila 20 centi, odnosno 0,62 procenta na 32,38 dolara. Cene ove sirovine survale su se za oko 70 odsto od juna 2014. godine, pogođene prevelikom ponudom, slabom tražnjom i zabrinutošću zbog globalnih ekonomskih izgleda.

Dodatni pritisak na cene nafte vrši obnova iranskog izvoza "crnog"zlata" na tržišta u svetu, nakon ukidanja međunarodnih sankcija Teheranu prošlog meseca, uvedenih zbog njegovog nuklearnog programa. Cene nafte su od petka do utorka ujutro bile neprekidno u usponu pošto su se Moskva i Rijad, dva najveća svetska proizvođača, pripremali za razgovor u vezi sa preobilnom ponudom koja je dovela do kolapsa cene barela i urušavanja globalnih tržišta.

Ipak, načelni sporazum između Saudijske Arabije, lidera u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK), Rusije, Venecuele i Katara o zamrzavanju proizvodnje na rekordnim nivoima iz januara, umesto smanjenja, ostavio je gorak ukus u ustima trgovaca, što je juče tokom dana rezultiralo zaokretom uzlaznog trenda cena oba tipa nafte. Sastanak u Teheranu između istorijskih rivala, Irana i Iraka, kao i Venecuele, pružio je danas određenu podršku cenama ove strateške sirovine.

"Irak i Iran su dve zemlje koje će doprineti rastu proizvodnje iz država OPEK-a ove godine", izjavio je direktor kompanije "JBC Enerdži Azija" u Singapuru, Ričard Gori, u intervjuu za "Blumberg televiziju".

Postizanje sporazuma između njih će, prema mišljenju Gorija, biti vrlo teško, posebno kada je u pitanju Iran, imajući u vidu činjenicu da je ta zemlja tek počela izvoz nakon ukidanja zapadnih sankcija. "Ne bih očekivao da nafta probije nivo od 40 dolara za barel pre druge polovine godine, jednostavno zato što je tržište i dalje preplavljeno ponudom", dodao je. Tržišni strateg kompanije IG iz Singapura, Bernard Ou, kaže da se "investitori nadaju da će ove tri članice OPEK-a doći do neke vrste sporazuma za ublažavanje problema prevelike ponude".

"Međutim, dobijanje saglasnosti, posebno Irana, biće vrlo teško. Zbog toga je, potencijal rasta cena nafte ograničen", zaključio je Ou.

Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija