Uskoro stižu "srpski pejpalovi"

Direktorka Sektora za platni sistem NBS Dragana Stanić izrazila je danas nadu da će Srbija uskoro dobiti prve institucije elektronskog novca, "srpskih pejpalova", jer sada te usluge pružaju jedino banke i pošta.
Zakonom o platnim uslugama dozvoljeno je da i nebankarske institucije mogu da se bave pružanjem platnih usluga ili izdavanjem elektronskog novca, a uslov je da prođu proces apliciranja kod NBS i dobijanja licence, rekla je ona na Kopaonik biznis forumu.
 
Od početka primene zakona, od oktobra prošle godine, izdate su tri licence, a ima ih još u proceduri. "Naš cilj je bio da povećanjem konkurencije bankama i Pošti utičemo ne samo na kvalitet ovih servisa nego i na cenu, jer je cena značajan faktor kada se korisnici opredeljuju za platna rešenja", rekla je Dragana Stanić.
 
Precizirala je da prvi put postoji mogućnost osnivanja domaćih institucija elektronskog novca, "srpskih pejpalova" i njihov potencijal je na unutrašnjem tržištu. "Do sada ste imali situaciju da je samo jedna banka pružala uslugu prihvatanja platnih kartica u virtuelnom prostoru, od nedavno je to pet banaka, ali konkurencija će doneti dalje unapređenje e-poslovanja u našoj zemlji", rekla je Stanić.
 
Plaćanje platnim karticama je veoma važno i za suzbijanje sive ekonomije, rekao je državni sekretar Ministarstva finansija Nenad Mijaliović i dodao da je udeo sive ekonomije u Srbiji, prema nekim procenama, 30 odsto. Na skupu je rečeno da je region u tom smislu napredovao, a Hrvatska, Slovenija i Rumunija su otišle daleko, ako pričamo o elektronskoj trgovini.
 
Stručnjak iz oblasti elektronske trgovine Aleksandar Birovljev rekao je da se 15 odsto trgovine obavlja platnim karticama, a pretpostavlja se da se 80 odsto plaća u kešu. "Elektronska trgovina ima veliki potencijal", rekao je on i dodao da se u poslednjih pet godina u Srbiji beleži dvostruki rast broja transakcija na godišnjem nivou.
 
Potrošnja putem platnih kartica na internetu je porasla za 36 odsto u odnosu na prethodnu godinu.
 
Autor: Tanjug
  • /

    09.03.2016 20:30
    /
    pejpal za botove
  • Začkoljizam

    09.03.2016 19:33
    Mene zabrinjava podvajanje kupaca u trgovisnkim lancima koji generišu svoje kartice. Za kupce sa karticom je normalna cena, kakva je i inače u drugim lancima, standardna. Za kupce koji nisu registrovani i nemaju karticu cena je nabijena, najblaže rečeno, najmanje za +30%.
    Nisam siguran da je ovo ustavno. U budućnosti to dovodi do prisiljavanja ljudi na čipovanje, označavenje - inače neće moći da kupe proizvod. Što se tiče srpskog PayPala, ne vidim da će uspeti, bez obzir ako ga osnuje. Na primer, siguran sam 100% u PP. Dok će kod Srpskog PP doći do raznih malverzacija, provala podataka i nevraćanja novca ili bar velikog kašnjenja.
  • Gradžanin

    09.03.2016 19:08
    Vajni "ekonomisti" sve sami "stručnjaci" ne smeju ni da ponenu uzrok manjeg plaćanja platnim karticama. Očigledno su sponzori ovog "festivala" banke i NBS. Niko ne spominje da banke za platne kartice uzimaju visoku proviziju od 2-4%, što višestruko premašuje takve transakcije u svetu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.