Kreditni rejting Srbije se popravio

Rejting agencija Mudis popravila je sa "stabilnih" na "pozitivne" izglede za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije za zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti.
Agnecija je i potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou B1, saopštila je Narodna banka Srbije.
 
Prema oceni agencije Mudis, popravljanju izgleda za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije doprineli su, pre svega primena programa fiskalne konsolidacije, implementacija strukturnih reformi, unapređenje institucionalnog okvira i bolji izgledi ekonomskog rasta. 
 
Agencija je ocenila da je fiskalni deficit u 2015. iznosio 3,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), značajno ispod kriterijuma postavljenog aranžmanom sa MMF-om. Očekuje se da će se dalje smanjenje fiskalnog deficita ostvariti sprovodjenjem strukturnih reformi i nastavkom fiskalne konsolidacije. 
 
U 2015, po oceni te rejting agencije, ekonomski rast bio je iznad očekivanog i vodjen je investicijama, što se očekuje i u narednim godinama.  Nastavak smanjenja eksterne i interne neravnoteže, prema navodima te agencije, mogao bi da u narednom periodu rezultira popravljanjem i kreditnog rejtinga. 
 
Ostvareni su pozitivni rezultati u smanjenju tekućeg deficita platnog bilansa i u narednim godinama očekuje njegova puna pokrivenost stranim direktnim investicijama, navodi se u saopštenju.  Agencija je konstatovala da je NBS sprovela posebna ispitivanja kvaliteta aktive banaka, kao i da je u avgustu 2015. usvojena Strategija za rešavanje problematičnih kredita.
 
Autor: B92

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija