U Panami uskoro međunarodni standardi za porez

Panama ja odlučila da usvoji međunarodne standarde za prijavljivanje poreza, izjavio je generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.
"Primili smo informaciju da su izašli u javnost sa izjavom da će se pridružiti zajedničkim standardima za prijavljivanje", rekao je Hose Anhel Guria na konferenciji za novinare tokom sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke. On je ocenio da je "dobra vest" ukoliko Panama to učini i najavio da će OECD podržati taj potez.
 
"To bi bila sreća u nesreći u ovom incidentu", smatra generalni sekretar OECD. Nekoliko hiljada poverljivih dokumenata panamske advokatske firme, koja su procurela ranije ovog meseca, ukazuju na neuspeh te zemlje da sarađuje u međunarodnim naporima za zaustavljanje utaje poreza bogatih i moćnih.
 
U slučaju "Panamskih papira" u javnost je procurelo 11,5 miliona poverljivih dokumenata koji sadrže detaljne informacije o 214.000 ofšor preduzeća. Dokumenta su pokazala kako su bogati pojedinci, uključujući i državne službenike, skrivali novac od javnosti.
 
Iako upotreba ofšor privrednih subjekata nije nezakonita u nadležnostima u kojima su registrovana, tokom istrage je otkriveno da se neke od fiktivnih firmi korišćene u nezakonite svrhe, uključujući utaju poreza.
 
Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.