Ekonomisti: Neoliberalizam doveo Srbiju u krizu

Za izalazak iz krize Srbiji je potrebna sveobuhvatna Strategija razvoja i tržišna ekonomija sa aktivnim učešćem države umesto neoliberalizma.

To je na Savetovanju ekonomista Srbije izjavio profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevca Vlastimir Leković. Leković je istakao da usvajanje Strategije razvoja mora biti prvi korak nove Vlade, ali da Vlada "nema sluha" za to jer je su u njoj neoliberali.

"Neliberalna koncepcija je dovela naše društvo u veliku krizu. Ta koncepcija može se pobediti Strategijom razvoja koja će obuhvatiti sve aspekte razvoja - političke, društvene i ekonomske, kako bi znali kuda idemo i šta da očekujemo", istakao je Leković.

On je naglasio da su tržišnu ekonomiju sa aktivnim učešćem države i državnom regulacijom imale u čitavom posleratnom periodu razvijene zemlje Zapadne Evrope, SAD i Japan. "Bio je to za njih period najdinamičnijih stopa ekonomskog rasta i pune zaposlenosti", kazao je Leković.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu Boban Stojanović rekao je da Srbija nema osmišljenu politiku regionalnog razvoja. "Postoje čitava područja koja su devastirana, bez stanovništva i privrede", izjavio je Stojanović.

Prema njegovim rečima, za razvoj nerazvijenih regiona, poput područja jugoistočne Srbije potrebno je uvođenje stimulativnih mera, počev od fiskalnih do stimulisanja preduzetništva. "Jugu Srbije biće bolje kada ostvari dovoljan stepen decentralizacije i dobije priliku da odlučuje mnogo više o sebi", rekao je Stojanović.

  • /

    04.06.2016 13:02
    /
    treba biti iskren-neoliberizam u srbiji nikada nije postojao/ ili je barem postojao onih prvih par meseci 2.000-e/
    krizu je napravio apis centralizam koji je navodno stiteci interese drzave od stvaranja autonomija unistavao privrede regiona.

    kako je video da ne moze finansijski da se prehrani zbog velikh i malih parazita tako je sklapao ugovore sa djavolom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija