Da li je sada vreme da dižete kredit?

Svetu preti globalni finansijski krah zbog ogromne neravnoteže između bankarsko-finansijskog sektora i realne ekonomije, upozorava nemački ekonomista i publicista Ernst Volf.

On je naglasio da je glavni problem u tome što je ceo sistem zapravo mrtav od 2008. godine i velike svetske ekonomske krize, i od tada se globalni sistem veštački održava u životu periodičnim novčanim injekcijama.

"Ako ne bi bilo tog upumpavanja novca u finansijski sektor, on bi preživeo konačni kolaps. Zato, centralne banke po svetu štampaju novac naveliko. A kao drugo, snižene su referentne kamatne stope, za poslednjih sedam-osam godina čak do nula procenata, pa i niže...", rekao je Volf za "Sputnjik".

Prema njegovim rečima, upravo niske stope i potpaljuju "finansijski kazino".

"Glavni zadatak banaka je finansiranje ekonomije, ali danas niko ne kreditira. Zato su danas banke, i što je još opasnije, penzioni fondovi prinuđeni da se bave špekulacijama. I to jeste veoma opasno, jer ponavljam, ceo sistem je van kontrole", ističe Volf.

On je podsetio da su ranije centralne banke imale sekundarnu ulogu, a sada sve više moraju da intervenišu, dodavši da Evropska centralna banka preduzima mere da spase Dojče banku, a Centralna banka Švajcarske čini sve da spasi Kredi Svis, i to najpre zato što ove banke u svom portfoliju imaju finansijske derivate, koji nemaju nikakve veze sa realnim ekonomskim sektorom.

"Obim derivata Dojče banke je oko 75 triliona dolara. Ta suma čak 20 puta prevazilazi bruto društveni proizvod Nemačke. Ovo je bomba za koju ne znamo kada će eksplodirati ili drugim rečima, to je lavina koju može da pokrene i najmanja pahulja", naglasio je Volf.

Podsetivši na događanja u Grčkoj i na Kipru i da su se u vreme najjače krize banke zatvarale, a da štediše nisu imale mogućnost da uzmu svoj novac, Volf savetuje ljudima da svako čuva određenu količinu novca kod kuće i da sada ne podižu kredit.

"Ako evro propadne, onda će banke tražiti isplatu kredita u staroj valuti. A ako dođe do devalvacije evra, recimo za 30 odsto, svi oni koji su uzeli kredit, moraće da isplate 30 odsto više od sume koju su dobili", napominje Volf.

  • Čitko Čitalković

    10.07.2016 16:26
    Stara valuta
    Da li moze neko da objasni šta znači vraćanje duga u staroj valuti? Ako sam dužan 100€ i evro pukne i banka kojoj sam dužan, krene da se štampa nemačka marka, koliko i kome cu biti dužan?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.