Država izgubi milijardu dinara zbog šverca kafe

Računica proizvođača kafe u Srbiji pokazuje da je država godišnje na gubitku od milijardu dinara zbog šverca sirove kafe jer nelojalna konkurencija zauzima više od 20 odsto tržišta, odnosno 5.000 tona godišnje.
Jedan od načina za rešavanje problema proizvođači kafe vide u uvođenju akciznih markica na kesicama kafe da bi se izborili sa sivim tržištem. Akcizne markice bi bile potvrda da je proizvođač ispoštovao legalan proces uvoza i platio dažbine državi, ali i da su obavljene sve kontrole kvaliteta. Pošto se na kafu i sada plaćaju akcize, trošak uvođenja akcizne markice za državu bi bio minimalan, a potrošačima ona ne bi donela veću cenu. S druge strane, sprečila bi nelojalnu konkurenciju i potrošači bi znači kakvu kafu zapravo piju
 
To smatraju legalni proizvođači i prerađivači kafe, ali s tim stavom se ne slažu u Ministarstvu finansija. Oni ocenjuju da bi obeležavanje akciznim markicama dovelo do povećanja maloprodajne cene kafe, kao i administrativnih troškova. S druge strane, tvrde, to ne bi značajno uticalo na sprečavanje nelegalnog prometa kafe. U tom ministarstvu objašnjavaju da se prošle godine po osnovu akcize na kafu u državnu kasu slilo 2,8 milijarde dinara, a godinu ranije 2,7 milijarde.
 
U Tržišnoj inspekciji objašnjavaju da se nelegalnim prometom kafe znatno više od neregistrovanih lica bave registrovani subjekti koji kafu prodaju bez propisane evidencije, odnosno bez posedovanja dokaza o poreklu robe koju puštaju u promet. U proteklih 20 meseci od neregistrovanih subjekata oduzeto je više od 1.000 kilograma kafe, ali je van prometa stavljeno i više stotina kilograma one zaplenjene kod trgovaca koji su uredno registrovani, a nemaju dokaz o njenom poreklu.
 
Ove godine urađeno je 60 inspekcijskih nadzora trgovaca na veliko i malo, a u 18 kontrola konstatovane su nepravilnosti i podneti zahtevi nadležnom sudu za pokretanje prekršajnog postupaka. Prošle godine Tržišna inspekcija uništila je 60 tona sirove kafe oduzete u kontrolama nelegalnog prometa između 2010. i 2015. godine, a najviše je švercovana iz BiH i Makedonije.
 
Inače, akcizne markice za kafu uvedene su u regionu jedino u BiH, a rezultati pokazuju da je nakon toga šverc kafe opao 30 odsto. S druge strane, u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Makedoniji kafa nije predmet oporezivanja akcizom.
  • Dragan Radovic

    16.11.2016 10:14
    Sverc kafe
    Sverc kafe na godisnjem nivou dostigao je 8 hiljada tona, sa pogresnim podacima barata najveci domaci uvoznik: preko Luke Bar se uveze godisnje 10 hiljada tona, crnogorske potrebe najvise dostizu 1,5 do 2 hiljade tona, sve ostalo zavrsi u Srbiju, preko Kosova (manji deo ostaje na Kosovu). Najveci sverc strane robe u Srbiju dolazi preko CArine, carinici "ne vide" cetiri milijarde evra robe koja prodje bez carine i placenog PDV-a, iluzorno je pomisliti da na tim prelazima nema svercovane kafe koja je stigla brodovima u Kopar. Uvodjenje akciznih markica bi bio promasaj, dobar primer su prodaja cigareta sa legalnom akciznom markicom ali na crno, 200 miliona takvih kutija se godisnje proda na crno u SRbiji. Markeri za gorivo su takodje jedna vrsta obelezivaca, na zalost, ko zna kojim putevima stizu na crno i svercovano gorivo postaje legalno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija