Solarne oluje "ruše" dolar i ekonomiju

Vremenske nepogode, u koje su uvrštene i solarne oluje, kategorisane su i na Svetskom ekonomskom forumu kao jedan od najvećih rizika po svetsku ekonomiju.
U izveštaju koji je objavio Blumberg navedena su četiri scenarija koja bi mogla da izazovu novu svetsku ekonomsku krizu. Solarna oluja, odnosno eksplozija na suncu u najblažoj varijanti izazvala bi dnevni gubitak od 6,2 milijarde dolara ili 15 odsto dnevnog bruto proizvoda, dok bi najcrnji scenario proizveo trošak od čak 41,5 milijardi dolara što bi moglo da izazove slom dolara, navodi se u izveštaju.
 
I na Svetskom ekonomskom forumu vremenske nepogode, u koje su uvrštene i solarne oluje, kategorisane su kao jedan od najvećih rizika po svetsku ekonomiju.
 
Ne tako daleke 1989. godine, masivna eksplozija na suncu oslobodila je ogroman oblak solarne plazme koja je pogodila Kanadu, izbacivši kompletnu elektro mrežu u Kvebeku iz pogona, a šest miliona ljudi ostalo je devet sati bez struje. 
 
Sagovornik Sputnika, ekonomista Mahmud Bušatlija, ističe da je činjenica da pojedine akcije sunca izazivaju određene posledice na Zemlji.
 
"Pošto smo mi već postali globalno društvo i zavisimo od elektronike, sve ono što je u našim životnim aktivnostima pokriveno elektronskim resursom dovodi se u pitanje kad sunčane oluje pređu neku granicu i počinju da nanose štetu. To se već nekoliko puta dešavalo i sada je samo pitanje kada će jedna takva pojava biti mnogo intenzivnija od dosadašnjih", navodi on.
 
Bušatlija napominje da je teško ustanoviti koliki će biti obim štete i da li će biti globalnog ili lokalnog karaktera.
 
"Kataklizmičke pojave nisu isključene. Pitanje je kako se braniti od toga pogotovo što se i ne drži više mnogo do sugestije Nikole Tesle koji je govorio o tome da postoje načini kako se može kanalisati energija koja se kreće kroz svemir i koja dolazi do zemlje. Ali tada neko ne bi zaradio novac, pa se to i ne sprovodi", kaže Bušatlija.
 
Više o ovoj temi pročitajte na sajtu Sputnika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija