Nejasni kriterijumi prema kojima država oslobađa pojedine oblasti od PDV-a

Odlukom države čak 30 oblasti poslovanja ne podleže sistemu PDV-a bez jasnog i logičnog kriterijuma.
Prema istraživanju Insajdera, plaćanja PDV-a oslobođeni su, između ostalog, delatnosti železničkog, gradskog, vazdušnog i taksi prevoza, telekomunikacija, ali i kockanja i klađenja. Među svim ovim firmama su i privatne firme od kojih neke posluju i s višemilionskim godišnjim dobitkom.
 
Jedna karta u gradskom prevozu u Beogradu košta 89 dinara. Dok su građani uvereni da deo od tog iznosa ide i državi, retko ko obrati pažnju na to da na računu stoji da PDV iznosi nula dinara. U slučaju javnog gradskog prevoza jedino logično opravdanje bi blo da ga koriste gotovo svi građani, ali i tada nije jasno zašto onda karta nije za 20 odsto jeftinija – odnosno zašto karta ne košta, primera radi, 71 umesto 89 dinara. Da bi cena karte mogla da bude niža ukazuje i to što je privatna firma u čijem je vlasništvu Bus Plus 2015. zabeležila čistu dobit veću od 30 miliona dinara. Uredbu kojom je omogućeno prevoznicima da ne plaćaju PDV državi postoji još od 2010, ali ova povlastica nije ukinuta ni kada je ceo posao naplate karata u Beogradu preuzela privatna firma.
 
Još je nelogičnije to što se na spisku delatnosti koje su takođe oslobođene PDV nalazi i usluga taksi prevoza koji, za razliku od gradskog, ne moraju da koriste svi građani i koji predstavlja svojevrsnu privilegiju. Taksi prevoznici uvek su spadali u privatni sektor. Cena taksi prevoza je takva da je potpuno jasno da su povlasticu neplaćanja PDV-a videli kao prostor za zaradu, umesto za pružanje jeftinije usluge.
 
Da spisak onih koji su oslobođeni PDV-a nema nikakve veze s potrebama građana i razvojem društva jasno govori podatak da su PDV-a oslobođene čak i firme koje se bave delatnostima kockanja i klađenja. Prema zakonu o igrama na sreću, klađenje mogu priređivati pravna lica ili preduzetnici sa sedištem na teritoriji Republike Srbije.
 
Istom uredbom je, prema ranije istraživanju Insajdera, PDV-a oslobođena i roba koja se prodaje u radnjama Srpske pravoslavne crkve, čak i kada ta roba nema nikakve veze sa bogosluženjem, pa i kada je reč o robi privatnih prozvođača.
 
Pored usluge prevoza, pa i kockanja i klađenja, PDV-a su, primera radi, oslobođeni obrazovanje i socijalna zaštita. Istu privilegiju država je omogućila i za trgovinu putem pošte ili internetausluge prevoza i preseljenja, ali i usluge čišćenja zgrada i opreme.
 
Nije jasno na osnovu kojih je tačno kriterijuma država pojedine delatnosti izuzela iz sistema PDV-a, ali i koliko se ova privilegija koristi samo kao prostor za zaradu, odnosno koliko je štetna za budžet. Ovo su samo neka od pitanja koja će novinari Insajder.net postavljati nadležnim institucijama tokom ove nedelje.
 
Uredba kojom se određene delatnosti izuzimaju iz PDV sistema je, prema istraživanju Insajdera, menjana najmanje pet puta, a poslednji put 2014. godine.
  • Petar

    06.02.2017 16:56
    malo rime da nam sine
    Glasanje na zvonce narod čine ovce.
  • darko

    06.02.2017 09:50
    na mojoj mesecnoj karti pise 1950 din usluga , a PDV 195 din. Jel to znaci da u NovomSadu se naplacuje PDV za GSP ili lazu na markici??
  • nss

    06.02.2017 09:24
    nsss
    rodjacki,kumovski pa partijski...ko to jos u srbiji ne zna...pa tako se i carape kupuju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.