Mićović: Do kraja nedelje jeftinije gorivo

Posle dužeg vremena evrodizel će na pumpama početi da se toči po nižim cenama, tvrde u Udruženju naftnih kompanija Srbije.
Mićović: Do kraja nedelje jeftinije gorivo
Foto: 021.rs
Odluka SAD da se povuče iz nuklearnog sporazuma i da od 4. novembra uvede sankcije Iranu, nije uzdrmala naftnu berzu, niti je barel crnog zlata od pre dva dana skuplji. Naprotiv, umesto najavljivanog skoka na 100 dolara za barel, cena "crnog zlata" poslednjih dana pada.
 
"Za pet dana barel nafte je sa 77 pao na 72 dolara, s tendencijom daljeg pada. Sve je to počelo da se odražava na maloprodajnu cenu goriva, pa je benzin nastavio i ove nedelje da pojeftinjuje. Prošle je pojeftinio oko pola dinara, a do kraja nedelje očekuje se da cena bude još niža", navodi Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.
 
Prva dva dana od kada su Iranu uvedene sankcije, nije zabeležen nikakav poremećaj ni na domaćem, ni na svetskom tržištu nafte. To, kako kaže Mićović, najbolje pokazuje cena koja je odraz ponude i tražnje.
 
"Skok cene crnog zlata zabeležen je pre šest meseci kada je SAD prvi put najavio uvođenje sankcija, tako da je situacija sada mirna. Zemlje OPEKA su u međuvremenu obezbedile nedostajuće količine sirovine, tako da se ne očekuju nikakva iznenađenja, posle uvođenja sankcija SAD", kaže sagovornik "Politike" i dodaje da barel nafte neće otići do kraja godine iznad 75 dolara, niti će pasti ispod 70.
 
Upitan da li će se ovaj pad cene nafte odraziti i na domaće pumpe, jer su derivati poslednjih meseci stalno poskupljivali, Mićović podseća da je već došlo do pojeftinjenja benzina oko 60 para, a da se očekuje dalji pad cene.
 
"Novina je i da će posle dužeg vremena početi i dizel da pojeftinjuje, što će se, već do kraja ove nedelje, videti na pumpama. Ne treba očekivati značajno pojeftinjenje, ali će do pada cene doći. Očekuje se da se trend pada cena derivata nastavi i ubuduće, što će vozači videti", kaže on.
 
Iako bi svi voleli da se pad cene sirove nafte odmah preslika na domaće pumpe, Mićović podseća da se, kada je nafta sredinom avgusta poskupela, to nije odmah reflektovalo na cenu goriva, već posle mesec dana, 15. septembra. Kako kaže, zbog toga nije realno ni da će se pad cene nafte od pre pet dana sutra videti u maloprodaji. 
 
Vozači su i dalje skeptični prema svim ovim najavama, jer većih promena na pumpama nije bilo ni kada je "brent" sa 86,74 dolara, koliko je koštao barel početkom oktobra, pojeftinio na 76,47, a američka laka nafta sa 76,72 skliznula na 66,41 dolar za barel. Mićović kaže da se cene goriva formiraju na tržištu i mnoštvo je uticaja koji povećavaju i smanjuju troškove proizvođača i distributera derivata nafte, a samim tim i cene goriva. 
 
Podsetimo, uprkos činjenici da cene naftnih derivata u Srbiji od početka godine konstantno rastu i da državni namet u vidu akcize i PDV-a čini čak 53 do 55 odsto cene, Vlada Srbije nije reagovala merama kojima bi ublažila negativan uticaj poskupljenja pre svega na privredu. Ministar energetike Aleksandar Antić je, nakon korekcije cene benzina i dizela zbog povećanja akcize u martu ove godine, rekao da će Vlada Srbije u slučaju novih poskupljenja razmotriti kojim merama može da reaguje. Kako cene naftnih derivata nisu pod kontrolom države, jedina mera kojom bi moglo da se reaguje jeste smanjenje akciza, o čemu više OVDE.
  • Zivan

    06.11.2018 14:50
    Potrošnja goriva nije pala, znači da je većini kupaca cenovno dostupno. Kako su u EU polovni automobili, posebno dizelaši, neobično jeftini, u Srbiji se masovno uvoze, samo prošle godine preko 157.000. Nema rezona niskom cenom podsticati da krntije masovnom upotrebom zagađuju vazduh. Naprotiv, ima osnova da se cena griva dodatno povisi!
  • комша

    06.11.2018 14:26
    Човече летос смо точили дизел за око 155 динара, а сад је 169. И шта сад? Смањиће цену за 50 пара и то ће на сав глас да објаве како је појефтинило гориво. Срамота!
  • konkurencija

    06.11.2018 13:44
    Pojavila se konkurencija. Krenuo šverc , koponom i vodom a kola koristimo samo do lekara.
    Ne vredi smanjenje nekoliko para, dileri če raditi a mi smo spremili sudove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija