Brnabić ekonomisti Madžaru: Hvala na savetu da batalimo nauku i umetnost koji nećemo prihvatiti

Premijerka Srbije Ana Brnabić odbacila je kritiku ekonomiste Ljubomira Madžara na račun politike Vlade Srbije, iznetu u intervju u dnevnom listu Danas.
Brnabić ekonomisti Madžaru: Hvala na savetu da batalimo nauku i umetnost koji nećemo prihvatiti
Foto: Printscreen
Citirajući Madžara, koji je rekao da su "preduzetnici najkreativniji sloj društva, mnogo važniji nego naučinici ili umetnici, jer stvaraju nove vrednosti", Brnabićeva je na svom nalogu na Tviteru ovakvu tvrdnju nazvala "neverovatnom". 
 
"Kritika zato što konačno ulažemo u nauku i umetnost, u drugačiju viziju razvoja", napisala je Brnabićeva. 
 
Predsednica Vlade je dodala da je Madžarova kritika upućena Vladi koja je uvela preduzetničko obrazovanje u škole, oslobodila mlade preduzetnike poreza i doprinosa u prvoj godini poslovanja. Ona je upozorila, što se tiče ulaganja u nauku da su najrazvijenije zemlje izgrađene na istraživanju i razvoju. 
 
"Hvala na savetu da batalimo nauku i umetnost koji nećemo prihvatiti", navela je Ana Brnabić na svom nalogu na Tviteru. 
 
Ljubomir Madžar je u intervjuu lista Danas između ostalog rekao da bi država sa preduzetnicima morala da sarađuje, da ih podstiče, a ne da ih "progoni i zatvara".
 
Da su Srbija i Hrvatska su najsporije rastuće privrede u širem geografskom okruženju jugoistočne Evrope, naveo je još u intervjuu ekonomista Madžar, profesor emeritus Alfa BK univerziteta u Beogradu.
 
"Tempo privrednog rasta postao je delikatna tema, jer je po tim kriterijumima Srbija zasad jedna nedopadljiva privreda sa neuspešnom razvojnom politikom. Vlast nam to predstavlja kao drugačije, kao da smo lideri u regionu i naširoko priča o nekim bezmalo spektakularnim razvojnim uspesima, ali to nije istina. Ekonomisti su toga svesni, stručni krugovi to energično pobijaju, a čak i Fiskalni savet, koji je državna institucija, ukazuje na činjenicu da je Srbija na dnu liste zemalja sa kojima ima smisla da se poredi", kaže za Danas Madžar.
 
Jedan od razloga zašto je to tako, smatra on je zato što je stopa investicija u bruto domaćem proizvodu niska, oko 17 odsto, dok ostale zemlje u tranziciji imaju 25 odsto. Uz to, po nivou dohotka po stanovniku, Srbija je opet na jednom od poslednjih mesta u Evropi. Ta kombinacija niskog dohotka po stanovniku i niske stope rasta "pravi je recept za razvojnu katastrofu".
 
"To je jedan skandal koji ne bi trebalo da se toleriše ni u jednoj zemlji. Ukoliko bi Zapadna evropa malo usporila, a Srbija ubrzala rast, računica je da bismo njihov prosek mogli da dostignemo za nekih 30 do 50 godina. Ali ako smo mi na nižem nivou pa još i sporije rastemo, onda se taj jaz između nas i razvijenog sveta produbljuje", tvrdi Madžar.
 
Kako kaže, poslovni ambijent u Srbiji je jako nepovoljan, zbog neuređenog pravnog sistema, neadekvatnog načina zaštite svojine, i sličnih stvari koje su odgovornost države. Posledica ovoga je i niska stopa štednje.
 
Madžar smatra da su strane investicije prenaglašene, jer se nijedna zemlja nije uspešno ili bilo kako razvila na tuđoj akumulaciji. Postoje i novija istraživanja koja pokazuju da je stopa rasta utoliko veća ukoliko je veći udeo domaćih investicija u ukupnim.
 
"Naše potpuno oslanjanje na stranu akumulaciju može da bude jedan od uzroka sporog rasta, jer se ne donosi uvek najnaprednija tehnologija ni poslovna avangarda iz privrede zemalja iz kojih dolaze. Često se tu računa na jeftinu i nekvalifikovanu radnu snagu", navodi on.
 
On je u intervjuu za Danas naveo i da je Srbija među "natprosečno korumpiranim zemljama i na evropskom i na svetskom nivou".
  • Goran

    04.01.2019 15:24
    Fikus
    Bila mi je simpaticna samo zbog toga sto je kao lezbejka o kojoj su radikali imali odvratnu kampanju postala premijer. Ponadao sam se da Srbija postaje zemlja normalnih i ravnopravnih gradjana. Prevario sam se. Ona je gora od najgoreg radikala.
  • dado

    04.01.2019 12:39
    Pa kad u ovoj vlasti vodoinstalateri i keramicari imaju glavnu rec. Kao da je bitno misljenje doktora nauka sa "pravog" fakulteta...
  • Preambula

    04.01.2019 12:01
    Ovako razgovaraju inzenjer ili doktor sa prodavacicom na pijaci uz mentorsko navodjenje pripitog supruga,suflera o vodjenju drzave i naroda. Strucan nivo. Stanje u Srbiji danas. Da li osecate stid kao gradjanin/gradjanka kada ste svedok ovakvih "rasprava" ? Mene jeste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.