Tržište osiguranja u Srbiji daleko ispod EU proseka

U proteklih desetak godina, otkad Narodna banka nadzire rad osiguranja kod nas, tehničke rezerve kompanija porasle su sedam puta, a uplata premija trostruko, što govori o skoku životnih polisa, ali ukupnim rastom osiguranja od 5,2 odsto u prošloj godini, taj sektor nije zadovoljan.
Tržište osiguranja u Srbiji daleko ispod EU proseka
Foto: Pixabay
U prošlu godinu tržište osiguranja ušlo je sa planom da će dostići milijardu evra uplaćenih premija. Zvaničnih podataka za poslednje tromesečje još nema.
 
"Nažalost, kada pričamo o prva tri kvartala, imamo situaciju da tržište osiguranja nedovoljno raste u odnosu na rast društvenog proizvoda", kaže direktor Viner štediše osiguranja Zoran Blagojević.
 
To je iznad rasta BDP-a, ali je za povećanje udela u njemu nedovoljno. Sa dva odsto, kaskamo čak i za zemljama u razvoju gde je taj prosek 3,3, a u razvijenim zemljama preko sedam odsto.
 
"Moramo da učinimo sve da pređemo tri odsto društvenog proizvoda i da se približimo drugim zemljama koje su danas deo Evropske unije, u odnosu bruto premije i bruto proizvoda", naveo je direktor Dunav osiguranja Mirko Petrović.
 
U Narodnoj banci procenjuju da sektor osiguranja neće dostići okruglih milijardu evra, ali će dostići 100 milijardi dinara. Osiguranja su važan investitor, čak 83 odsto novca ulažu u državne hartije.
 
"Što se tiče ulaganja u neke alternativne vidove, poput ulaganja u nekretnine, tu je slabo učešće, negde oko dva do tri posto. Nadamo se da će neki naredni period osmeliti osiguravajuća društva da krenu", ističe viceguverner NBS Željko Jović.
 
Kristof Cetl, direktor Grave osiguranja, ukazuje da je Beograd jedno veliko gradilište.
 
"Mi smo krenuli da investiramo šest i po miliona evra u nekretnine. U narednoj godini investiraćemo još do 20 miliona evra", rekao je Cetl.
 
Da se o alternativi razmišlja, pokazuje i nova polisa, uz koju vlasnik prvi put deli rizik sa osiguravačem, koji ulaže u Investicione fondove. Da to može biti unosno, pokazuje prošlogodišnji rast imovine fondova za 13 odsto. Ipak, i osiguranja izbegavaju velike rizike.
 
"U prilog tome, govori podatak da se 89 odsto od ukupne imovine nalazi u novčanim fondovima, 10 posto u balansiranim, a samo jedan posto u fondovima rasta, tj. akcijskim fondovima", navodi direktor Investicionog fonda-Rajfajzen Rade Bjelobaba.
 
Uz sve polise, osiguranje kod nas stiglo je do 134 dolara po glavi stanovnika. U zemljama u razvoju prosek je 166, a Evropskoj uniji 2.430 dolara. Ključ je u stalnoj edukaciji stanovništva, ocenjuju osiguravači.
  • RIZBO

    08.01.2019 04:45
    SPINOVANJE
    kakav plaćen tekst!
  • kimi

    08.01.2019 00:12
    Recu samo ovo ... "Ključ je u stalnoj edukaciji stanovništva, ocenjuju osiguravači." MRS!!!!!!!!! leba bez motike MRS
  • aero casper

    07.01.2019 23:33
    da niste go**a...
    možda bi uplatio i neko osiguranje, ovako dok se pod forom, znate ima puno prevaranata, pa mi onda svima maksimalno otežavamo naplatu osiguranja, mene zaobiđite...
    kako ne možete sa državom da se dogovorite da one koji varaju osiguranja pošaljete u zatvor uz oduzimanje sve imovine, kao šte ste dogovorili povećanje osiguranja za kola zbog poplava?
    A da, lakše je narod sisati i šišati nego, zarađivati na poštenju, imenu, korektnosti itd...
    već kad smo kod poplava, ima 3 godine od tada, da li ste se oporavili, možda da spustite vratite premije osigranja za kola na raniji nivo?
    isto k'o i banke, nužno zlo... zato lepo kada me zovu iz takvih kuća ja lepo kažem naplaćujem razgovor po minutu i da mi daju pib i dresu gde da fakturišem moje gubljenje vremena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.