Kako prepoznati falsifikovane novčanice

Direktor Odeljenja za nacionalne centre za borbu protiv falsifikovanja i za analizu novčanica i kovanog novca Narodne banke Srbije (NBS) Miroslav Jeremić izjavio je da se i u Srbiji pojavljuju falsifikovane novčanice - dinari, evri, ali i američki dolari.
Kako prepoznati falsifikovane novčanice
Foto: 021.rs
Pokazujući primerke falsifikovane novčanice od 500 evra i originalne, Jeremić je gostujući na RTS-u rekao da se one razlikuju po vodenom žigu. Kod originalnih novčanica, kada se okrenu ka svetlu, vodeni žig se vidi jasnije.
 
Razlika je i u štampi. Originalne novčanice su hrapavije zbog duboke štampe, dok su falsifikovane ili glatke, ili u manjoj meri hrapave.
 
Kada je reč o dinarima, najviše se falsifikuju apoeni od 500, 1.000 i 2.000 dinara. "Glavni problem kod falsifikata je što građani ne proveravaju izgled novčanice. Izgled originalne novčanice zainteresovani mogu da vide na sajtu NBS, tamo su prikazani svi apoeni dinara i njihovi zaštitni elementi, pa se mogu informisati", rekao je Jeremić.
 
Falsifikovani dinari prepoznaju se isto kao i evri. Građani treba da obrate pažnju i na optički varijabilnu boju kod krupnijih apoena. Ako se menja boja, onda je to original. Savet građanima je da prilikom kupovine u menjačnici traže da im se zapišu apoeni i njihovi serijski brojevi i da to uporede s dobijenim novčanicama i sačuvaju potvrdu.
 
Ako neko izrazi sumnju u ispravnost novčanice, ta potvrda je dokaz da je ona originalna. Ako se ispostavi da kod sebe imate falsifikat, a nemate takvu potvrdu, taj novac se oduzima i ne nadoknađuje. Moguće je tražiti odštetu od onoga od koga je dobijena novčanica, ali problem je dokazati da su novčanice sa tim serijskim brojem dobijene od tog lica.
  • Nove tehnologije

    29.01.2019 10:02
    Bankari iz srednjeg veka
    bankari neka počnu da uvode nove tehnologije, neka se bar uvede fotografisanje ili čitanje serijskog broja
  • Blagoje

    29.01.2019 06:41
    Nadrealna drzava
    Koliko su samo nenormalni saveti koje covek ovde moze procitati. Pa zar je moguce da drzava zna da ima u opticaju krivotvoreni novac i ne radi nista po tom pitanju. Nije moje da izigravam detektiva, ima ko je placen za to.
    Naravno treba biti obazriv al na policiji i tuzilastvu je 99%. Bojim se da onaj ko stampa novcanice stampa i plakate pojedinih politicara. Sad iskreno sumnjam da politicari iz opozicije mu mogu obezbediti nesmetani rad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija