Voice: "Tenis" sve bliži tome da odustane od investiranja u Srbiju, odluka u martu

Konačna odluka o tome da li će nemačka kompanija Tenis doći u Srbiju ili ne trebalo bi da bude doneta u martu, a prema informacijama izvora bliskim top menadžmentu kompanije, vodeći proizvođač svinjskog mesa u Evropi trenutno je bliži odluci da odustane od najavljenog investiranja, piše Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (Voice).
Voice: "Tenis" sve bliži tome da odustane od investiranja u Srbiju, odluka u martu
Foto: Pixabay
U novembru 2018. "Tenis" je od Vlade Srbije, s kojom je u aprilu 2015. godine potpisao Memorandum o razumevanju, zatražio odlaganje najavljene investicije, s tim da bi najkasnije do kraja marta trebalo da se izjasni o dolasku u Srbiju.
 
Prema informacijama Voice-a, nemačka kompanija nije još uvek uzela u zakup nijedan hektar državnog poljoprivrednog zemljišta iako joj je bilo namenjeno oko 5.000 hektara u dve lokalne samouprave - Zrenjaninu i Kikindi, a njive je trebalo da dobije i u Sečnju.
 
Tenisu je po osnovu planiranih investicija bio odobren zakup 2.420 hektara u opštini Zrenjanin, 2.544 hektara kod Kikinde, a toliko je trebalo da mu obezbedi i lokalna samouprava u Sečnju. Međutim, do sada nemački mesni gigant nije uplatio ni dinara za ove hektare u opštinske, odnosno pokrajinski i republički budžet.
 
Osnovni razlog za sve izvesnije odustajanje Tenisa od investiranja u Srbiji je sporost i neozbiljnost koju je domaća administracija pokazala u pripremanju terena za izgradnju farmi. Na to se nadovezala i nepovoljna situacija zbog bolesti afričke svinjske kuge zbog koje je nemačka kompanija veoma oprezna, piše Voice.
 
Podseća se da je početak zakupa poljoprivrednog zemljišta u zrenjaninskom ataru bio predviĐen za jesen 2017. godine, a u Kikindi 2018.
 
Od Ministarstva poljoprivrede Voice je zatražio odgovore na pitanja u vezi sa dolaskom kompanije Tenis u Srbiju, ali ih nije dobio.
  • MicaUbica

    12.02.2019 22:02
    Drago mi baš
    Neka nikad ne dođu, ne trebaju nam još konc logori za svinje.
  • /

    12.02.2019 13:58
    /
    sve lici na uticaj onog bez kojeg se ne moze

    a ime mu se ne sme spominjati zbog cenzure
  • VladimirNS

    12.02.2019 13:54
    pelcovanje je problem
    U oboru Tenis,u gaćama pauk,
    iz Pazara original Levi's,, sloboda je bauk.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija