Cene rominga na Balkanu niže od 1. jula

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da se od 2021. godine ukida roming na Balkanu.
Cene rominga na Balkanu niže od 1. jula
Foto: Pixabay
Građani balkanskih zemalja od 1. jula dobiće niže cene međusobnog telefonskog saobraćaja, a za dve godine troškovi rominga trebalo bi da potpuno nestanu, rekao je Ljajić.
 
Sporazum o tome, skoro u celosti je usaglašen, a Ljajić najavljuje njegovo potpisivanje za april u Beogradu.
 
"Sporazum predviđa da cene roming poziva neće prelaziti 0,19 evra po minutu, 0,06 evra po SMS poruci i 0,20 evra po megabajtu za korišćenje interneta. Znači, cene mogu biti samo niže od tih, a nikako više", kaže Ljajić. Dodaje da će građani osetiti znatne uštede već u ovom prelaznom razdoblju.
 
Na primer, pozivi u romingu iz Crne Gore, BiH i Makedonije prema Srbiji trenutno su 28,5 dinara (0,51 KM), a u prelaznom periodu neće moći biti viši od 22 dinara po minutu. Inače, u Srbiji od ukupnog roming saobraćaja, 70 odsto se odnosi na zapadni Balkan.
 
Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija od 2014. godine krenule su u postepeno snižavanje cena roming usluga. Upitan obuhvata li ukidanje rominga i pozive prema Evropskoj uniji i od nje, Ljajić odgovara da je to "priča na nešto dužem štapu".
  • misa avokado

    25.02.2019 08:58
    Podržavam, svaka čast. Nego operateri te naknade pokrivaju drugačije. Npr. zvanje BIH ili HR, susedne zemlje je iz fiksne mreže oko 15 din. minut, a iz mobilnih (ako nije ista kompanija MTS-MTEL), je oko 45 dinara. Dakle 1min.10s s Bosnom je 90 dinara, što je sumanuto.
  • Boki

    23.02.2019 09:59
    Pitanje
    Recite vi nama kako se to odnosi na Grčku, mislim da to ljude najviše zanima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.