Slovenačka država nije zainteresovana za otkup Merkatora

Slovenački ministar privrede Zdravko Počivalšek izjavio je da slovenačka vlada nije zainteresovana za vraćanje Merkatora u državno vlasništvo, ali da je zainteresovana da u Upravnom odboru tog trgovinskog lanca i dalje ima svog predstavnika i nakon mogućeg uključivanja Merkatora u Fortenovu.
Slovenačka država nije zainteresovana za otkup Merkatora
Foto: 021.rs
"Slovenija ne želi niti je ikad želela da otkupi deonice Merkatora, ali to ne znači da država neće voditi računa o postupcima novih vlasnika", kazao je Počivalšek za Slovensku televiziju, povodom restrukturiranja kompanija u sastavu posrnulog koncerna Agrokor, čije zdrave kompanije od 1. aprila postaju grupa Fortenova.
 
Ministar je podsetio da je slovenačka vlada zbog insolventnosti u Agrokoru posebnim zakonom "Lex Merkator" uvela u upravu trgovinskog lanca svog specijalnog poverenika radi nadzora da ne dođe do odliva kapitala iz Merkatora u Agrokor, i da želi da takva solucija ostane i dalje, nakon mogućeg uključivanja Merkatora u novi sistem Fortenova.
 
Prema njegovim rečima, slovenačke banke, poverioci Merkatora, morale bi to da postave kao uslov za uključivanje Merkatora u novu kompaniju Fortenova.
 
Počivalšek je istakao značaj Merkatora za slovenačku ekonomiju, jer ta kompanija zapošljava u Sloveniji više od 10 hiljada ljudi, i godišnje nabavlja od slovenačkih dobavljača proizvode u vrednosti pola milijarde evra.
 
Merkator slovenačkim bankama duguje oko 650 miliona evra, a dozvolu da se on uključi u novu grupu Fortenova još nisu dale Nova Ljubljanska banka (NLB) i izvozna banka SID.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.