NALED predlaže da se ukinu takse za elektronska poreska uverenja

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) predložila je da Ministarstvo finansija ukine taksu za ponošenja zahteva i dobijenje elektronskog poreskog uverenja.
NALED predlaže da se ukinu takse za elektronska poreska uverenja
Foto: Pixabay
"Poreska uprava napravila je veliki korak ka stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i eliminisanju suvišne birokratije i prvog dana marta omogućila pribavljanje uverenja o plaćenom porezu elektronskim putem što će građanima i privrednicima uštedeti najmanje dva miliona evra godišnje. Međutim, problem je što je zadržana praksa naplate dve takse u ukupnom iznosu od 620 dinara, kao i u vreme kada je procedura obavljana na šalteru", naveo je NALED.
 
Stav NALED-a je da bi takav namet trebalo da održava realni trošak pružanja usluge, što znači da takse za elektronske usluge ne bi trebalo naplaćivati imajući u vidu da najveći deo posla obavlja softver, a ne službenici.
 
Ta organizacija predlaže i da gradjani i privreda budu oslobođeni obezbeđivanja dokaza o plaćenom porezu u postupcima pred državnim organima, odnosno da podatke iz ovih dokumenata institucije pribavljaju elektronskom komunikacijom sa Poreskom upravom, na šta ih zakon i sada obavezuje.
 
Poreska uprava Srbije godišnje izda 750.000 uverenja.
  • Pera

    09.03.2019 18:06
    Poreska uverenja su u 98% slucaja potpuno besplatna ili ih vise nije potrebno traziti jer fondovi za zdravstveno i socijalno osiguranje imaju vezu sa PU pa sve podatke vide direktno.

    Uverenje je jedino potrebno u slucaju da obveznik nije izmirivao svoje obaveze ili ih je nije uplacivao na tacan racun pa kada iste izmiri ili podnese zahtev za preknjizavanje moze da dobije uverenje ako ne zeli da ceka par dana da se sve ipsravke proknjize, koje je i u tom slucaju besplatno.

    Uverenja se jedino naplaciju radi ucesca na tenderima ali i tu se ponudjac moze registrovati pa vise nema potrebe da stalno trazi uverenje.

    Naled sve vise lici na besposlenog..., izgleda da vise nemaju ideja jer su im svi zahtevi na stetu radnika vec ispunjeni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.