Kraj ekonomskog buma u Nemačkoj

Vodeći ekonomisti smatraju da je došao kraj velikog ekonomskog buma u Nemačkoj, a ekonomski instituti značajno smanjuju prognoze rasta za ovu godinu, dok industrija već beleži manje narudžbina, navodi Dojče vele.
Kraj ekonomskog buma u Nemačkoj
Foto: Pixabay
Za tekuću 2019. godinu vodeći instituti u Nemačkoj su prognozirali rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od samo 0,8 odsto, a pre samo nekoliko meseci očekivali su 1,9 procenata.
 
"Uzlet nemačke ekonomije je završen", kaže zamenik predsednika Instituta za ekonomska istraživanja Hale (IVH) Oliver Holtemeler, predstavljajući najnoviju zajedničku analizu nekoliko vodećih instituta. "Ipak, smatramo da je opasnost od izražene recesije za sada niska", dodaje.
 
Za 2020. godinu stručnjaci i dalje predviđaju rast od 1,8 odsto. Analizu su uradili instituti u Esenu, Berlinu, Minhenu, Kilu i Haleu. Ako dođe do neregulisanog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, odnosno tzv. tvrdog Bregzita, ekonomski rast u Nemačkoj verovatno će biti "znatno niži" nego što se ranije procenjivalo, kako u ovoj, tako i u narednoj godini, smatraju ekonomisti.
 
Oni takođe uočavaju rizike i u nerešenom trgovinskom sporu između dve najveće svetske ekonomije, SAD i Kine. Na nacionalnom, nemačkom nivou, privredu usporavaju nestašica kvalifikovanih radnika, problemi s isporukama roba i poteškoće u automobilskoj industriji. Uprkos rastućoj zabrinutosti, ministar ekonomije Peter Altmajer očekuje da će se ekonomska situacija uskoro popraviti.
 
"Usporavanje makroekonomskih kretanja koje je zabeleženo u drugoj polovini 2018. postepeno će se prevazići kasnije tokom ove godine", rekao je Altmajer nakon objavljivanja zajedničke dijagnoze stručnjaka.
 
Nemačka ekonomska politika takođe stvara rizike, na primer, opterećujući dugoročnu stabilnost zakonskog penzijskog osiguranja značajnim beneficijama, koje neće moći da se finansiraju prihodima od doprinosa, kritikuju instituti. To ukazuje na povećanje poreza koje će Nemačku učiniti manje atraktivnom za investicije, pa bi politika zato, savetuju ekonomisti, trebalo više da se usmeri na poboljšanje uslova za investitore.
 
Očekuje se doduše nastavak rasta zaposlenosti, ali usporenijim tempom. Broj zaposlenih će se do 2020. godine povećati na 45,5 miliona, što bi bilo oko 700.000 više nego u 2018. U istom periodu, očekuje se smanjenje broja nezaposlenih na 2,1 milion.
 
Uprkos slabijem rastu ekonomije, stručnjaci očekuju i nastavak velikog suficita u državnoj kasi. U tekućoj godini, plus bi trebalo da bude 41,8 milijardi evra, a 2020. nešto manji - 35,6 milijardi evra.
 
Ovakva zajednička dijagnoza stručnjaka obično služi saveznoj nemačkoj vladi kao osnova za sopstvene prognoze, a to zatim čini i osnovu za procenu poreza. Vlada je skoro prepolovila svoju procenu za ovu godinu na 1,0 odsto, a u narednoj godini očekuje rast od 1,6 procenata, prenosi DW.
 
Istovremeno, Savezno ministarstvo privrede saopštilo je da je nemačka industrija u februaru imala neočekivano najveći pad u periodu nešto dužem od dve godine. Narudžbine unutar Nemačke u februaru su pale za 1,6 odsto, dok su inostrane pale čak za šest procenata. Posebno su se smanjile narudžbine iz zemalja van evrozone i to za 7,9 odsto.
 
Ministarstvo je saopštilo da sa slabijom potražnjom treba računati i u narednim mesecima, zbog loše globalne ekonomije, trgovinskih sukoba i Bregzita. Neki stručnjaci polažu nade u Kinu, jer ona je smanjila PDV i najavila milijarde investicija u infrastrukturu.
  • Lala

    06.04.2019 20:18
    Crnjak
    Meni je ovde lepo,pozdrav iz Nemacke.
  • Profesor

    06.04.2019 15:37
    @?
    Jer lakse je savladati geopolitiku nego gramatiku sopstvenog jezika :)
  • ?

    06.04.2019 13:49
    E pa sad moze da bude moguce, kad Britanci prestanu pumpati novac u EU pasce sve na ledja Nemcima , na Francuze se nemoze nasloniti jer su odavno propali, Italija, Spanija isto slicno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija