Vlada Srbije otpisuje deo duga malinara

Vlada Srbije ispunila je nekoliko zahteva proizvođača malina i kupina među kojima je i otpis duga zbog suše 2013. godine za mineralno đubrivo koje im je isporučeno godinu dana ranije iz Republičkih robnih rezervi po subvencionisanim cenama, rekao je predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović.
Vlada Srbije otpisuje deo duga malinara
Foto: Pixabay
On je kazao da će proizvođačima tog voća od 300 miliona dinara duga biti otpisano 90 miliona jer je 210 miliona ranije otplaćeno.
 
"Vlada je obećala da će razmotriti mogućnost da proizdvođačima koji su izmirili dug od 210 miliona dinara vrati novac", rekao je Radović.
 
Proizvođači malina i kupina, prema njegovim rečima, zbog tog duga nisu mogli prethodnih godina da dobiju repromaterijal iz Robnih rezervi. Radović je kazao da je Vlada formirala i radno telo koje će upravljati timovima stručnjaka koji treba da izađu na teren i utvrde zašto se malina suši.
 
"Mislili smo da se stabla malina suše zbog niskih temperatura ali se sve više sumnja da je reč o nekoj vrsti bolesti zbog koje će ove godine rod tog voća biti skoro prepolovljen", rekao je Radović. Dodao je da se malina masovno suši u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu, a nešto manje na jugu Srbije.
 
Vlada Srbije je, kako je rekao, usvojila i predlog da proizvođačka cena maline bude 139,3 dinara za kilogram, koju je utvrdio tim stručnjaka.
 
"Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je obećao da će se iz budžeta obezbediti novac za kupovinu sadnica maline koje će biti ponuđene proizvođačima po subvencionisanim cenama od 65 odsto", rekao je Radović.
 
Podsetio je da su malinari tražili da bude formiran tim od predstavnika policije i Bezbednosno-informativne agencije (BIA) koji će utvrditi ko otkupljuje, izvozi i uvozi maline.
 
"Vlada je obećala da će ispuniti i taj zahtev", rekao je Radović.
  • Milos

    13.04.2019 12:20
    Hm, jako bedno kad se razbacuju mojim parama.... Ti isti malinari samo kukaju... Jel placaju extra kad je dobra sezona, pa im sad vracamo jer je losa???

    Banana drzava, kad ce meni da vrate porez????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.