Menu 021

Hleb pod lupom inspektora, zatvoreno više od 20 pekara

Kontrola pekarskih objekata je završena, a rezultat su 23 zatvorene pekare u Srbiji.
Info 18.05.2019. | 22:03 > 22:56
Hleb pod lupom inspektora, zatvoreno više od 20 pekara
Foto: Pixabay
Glavni razlog za njihovo zatvaranje je higijena koja nije zadovoljavala minimalne uslove da bi proizvodnja mogla da se obavlja, kaže za RTS pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović.
 
"To je jedno mesto gde smo mi već niz godina jasnog stava, da ako higijena nije korektna, tu ne može da se odvija proizvodnja hleba, odnosno da potrošači kupuju na tom mestu", istakao je Vujović.
 
Od svih namirnica koje svakodnevno koristimo, ponuda hleba se poslednjih godina najviše promenila. Svaka radnja i pekara imaju desetak vrsta, od crnog do belog brašna. "Uloga poljoprivredne inspekcije jeste da kada uoči da higijena pekara nije dobra, zatvori objekat, odnosno da navede tog proizvođača da poboljša uslove, kako bi potrošač imao kvalitetan i dobar hleb", dodaje Vujović
 
On je rekao i da je nekoliko pekara zatvoreno zbog dokumentacije, jer su se pojedine pekare bavile proizvodnjom, a da nisu bile upisane u centralni registar.
 
"Jedna od kontrola je provera sastava u samom proizvodu, odnosno sirovina koje proizvođači koriste. Ako smo kontrolisali 865 objekata, u svim tim objektima smo radili tu proveru", kaže Vujović.
 
Navodi da se nepravilnosti dešavaju svesno ili nesvesno, odnosno da se odnos tih supstanci ne slaže sa onim što piše na deklaraciji. Dodaje i da je ta razlika zanemarljiva, jer ministarstvo, kako kaže, vodi računa da se ne ugrožava zdravlje stanovništva.
 
"Glavna metoda provere sadržaja određene sirovine u tom procentu koji je propisan je provera na licu mesta. Laboratorijske analize mogu da se urade, ali je veoma kompleksna analiza, zbog toga mislim da je kvalitetnija analiza ova koju mi primenjujemo", objašnjava Vujović.
 
Zaštitnici potrošača tvrde da u Srbiji postoji samo jedan mlin, koji melje integralno brašno, tip 1.100, kao i da je nemoguće da tog brašna za crni hleb ima dovoljno za sve. 
 
"Integralno brašno je brašno od celog zrna pšenice. Zašto tog brašna nema? Uglavnom ga nema, ne zato što samo jedan mlin radi, već zato što nema potražnje za tim crnim brašnom tipa 1.100. Potrošači su se malo udaljili od zahteva za kupovinu tog hleba, pekari ga ne nude na tržištu i samim tim onda ni mlinovi ne nude to brašno", navodi Vujović.
 
Ističe i da je zabranjeno bojenje hleba. "Hleb koji u sebi sadrži celo zrno je za nijansu tamniji u odnosu na belo brašno, koje sadrži samo onaj središnji deo zrna. Što se tiče dodavanja dozvoljenih sirovina, sladovanog brašna ili kakaoa, to je dozvoljeno, to je propisano pravilnikom, to su supstance koje su prirodne", objašnjava Vujović.
 
Napominje da je, na sreću, malo takvih slučajeva u kojima se koriste nedozvoljene supstance. "U ovoj kontroli, mi smo uzeli dvadesetak uzoraka da proverimo kompletnu analizu tog hleba. Samo u jednom slučaju deklaracija nije bila ispravna. Ipak, u dva slučaja smo registrovali upotrebu aditiva, koji je na listi dozvoljenih, ali nije dozvoljen u upotrebi u pekarskoj industriji", ističe pomoćnik ministra poljoprivrede.
 
Zaključuje da je analiza pokazala da je hleb koji se proizvodi na našem tržištu kvalitetan i bezbedan za jelo.
Autor: RTS
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
  • Dje ge vara
    21.05.2019 10:19
    Kvalitet
    Kakav narod takav i kvalitet. Slušam jutros sve vreme se vrti da od 1.Januara prestaje zabrana zapošljavanja. Vesti mogu da progutaju penzioneri, ali oni koji rade u Javnim preduzećima znaju da od kad je Uredba uvedena od strane SNS-a, to nije bilo za sendvičare. Oni su se dovlačili nepotrebno i dobijali rešenja na neodređeno. A sad će samo od Nove godine podeliti rešenja koji su po šest godina na određeno.
  • jedno po jedno
    21.05.2019 06:32
    PLasim se da je sledeci na redu kukuruz posle žita. Za sada ga još drže na nekom kvalitetu da stoka ne krepa pre no što se utovi i proda.
  • dzo
    20.05.2019 16:02
    Pa proverite ko uvozi brasno i psenicu, ko vlada pekarskom mafijom.. eto zasto nema boljeg brasna, hleb ukusa gline za saku dinara. Nece to tako, ili kosta pa valja ili ne valja pa opet kosta jer kradu!

  • Ns 49
    20.05.2019 07:48
    Znam da Turke ne volete umesto da ih ipak poštujete ali u njihvoj seriji o Sulejmanu Veličanstvenom prikazano je da je još u 16 veku naredio uslove i kvalitet proizvodnje hleba. Prevarante su vezane šetali na magarcu okrenute nazad a neke ušima zakivali na vrata.
    Nekada je baba na selu pravila hleb jednom nedeljno i koji je 6 dana bio za jelo a sedmi se tek osetilo da je star. To je bilo pre 60 godina a od tada je tehčnologija u svemu otišla daleko napred a mi kao neka kvazi žitnica Evrope imamo hleb loš do osrednji a stvarno ne znam koji je dobar.

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentar



Preostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest