Plaćanje u kešu samo do 500 evra u Severnoj Makedoniji

Zabrana plaćanja gotovinom većom od 500 evra stupila je na snagu u Severnoj Makedoniji, pa će sada kupci plaćati samo platnim karticama i preko tekućih računa.
 Plaćanje u kešu samo do 500 evra u Severnoj Makedoniji
Foto: Pixabay
Ograničenje je uneto u skladu s Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma Severne Makedonije i odnosi se na plaćanje roba i usluga.
 
Ministar finansija Severne Makedonije Dragan Tevdovski opravdao je restrikcije u plaćanju gotovinom potrebom zaoštravanja borbe protiv sive ekonomije u toj zemlji.
 
"Siva ekonomija praktično znači plaćanje na crno, čime se oštećuju svi građani. Kako bi suzbili tu pojavu, morali smo dodatno da snizimo limit za plaćanje u gotovini", upozorio je Tevdovski, podsetivši da je Vlada početkom ove godine prepolovila iznos dopuštenog plaćanja u gotovini s 2.000 na 1.000 evra.
 
Tevdovski je ocenio da je i prethodno ograničavanje plaćanja u gotovini dalo rezultata, te da su institucije države i finansijskog sistema u primeni pomenutog rešenja pokazale da su u stanju da ga provode, prenosi Investitor.me. Novo smanjenje plaćanja gotovinom, dodao je, država je najavila početkom godine i sada ga samo sprovodi.
  • nn

    02.06.2019 18:04
    Kako je krenulo, za nas ce uskoro i Severna Makedonija biti pojam.
  • Eto

    02.06.2019 16:38
    Srbija je na dobrom putu da postane najzaostalija zemlja severne hemisfere...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija