Propali pregovori o spajanju "Fijata" i "Renoa"

Italijansko-američka kompanija povukla je ponudu za spajanje sa francuskom firmom navodeći kao razlog neodlučnost "Renoovog" borda i politiku francuske vlade, javljaju svetske agencije, a prenosi RTS.
Propali pregovori o spajanju "Fijata" i "Renoa"
Foto: Pixabay
Vlada Francuske je najveći akcionar u "Renou" sa 15 odsto kapitala, približno toliko ima i japanski "Nisan", dok "Reno" ima 43,4 odsto akcija "Nisana".
 
Predstavnici vlade tražili su od japanske kompanije podršku za spajanje sa "Fijatom", ali je "Nisan" bio uzdržan te je francuska vlada tražila još vremena za pregovore. Takođe, vlada je tražila garancije da neće biti otpuštanja i da će "Renoovim" akcionarima, uključujući i državu, biti isplaćene dividende, kažu upućeni u pregovore.
 
"Fijat" je ocenio da u Francuskoj trenutno nema političkih uslova za ovakvu poslovnu odluku i povukao je svoju ponudu od 35 milijardi dolara.
 
Kao glavni motiv za spajanje dve kompanije navodi se potreba da se zajedničkim snagama odgovori na izazove koje postavlja tehnološka revolucija i konkurenti poput Teske i Amazona, kao i promene u zakonima širom sveta koje rešavaju pitanja električnih i automobila vez vozača.
 
"Fijat" je u saopštenju posle objave o propasti pregovora najavio da će nastaviti da "sprovodi sopstvenu nezavisnu politiku".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.