Insajder: Slovenačka avio-kompanija pokrenula postupak zbog dodele državne pomoći Er Srbiji

Predstavnici slovenačkog avio-prevoznika Adria Ervejs pokrenuli su postupak pred institucijama Evropske unije zbog toga što Srbija dodeljuje državnu pomoć nacionalnoj avio kompaniji Er Srbiji, piše Insajder.
Insajder: Slovenačka avio-kompanija pokrenula postupak zbog dodele državne pomoći Er Srbiji
Foto: 021.rs
"Adria Ervejs je zabrinuta zbog pomoći koju je Republika Srbija nezakonito dodelila Er Srbiji i takvo postupanje smatra nepravičnim, jer dovodi do narušavanja slobodne konkurencije na tržištu", rekao je za Insajder advokat Dragan Gajin, čija kancelarija zastupa slovenačku kompaniju.
 
Slovenačka avio-kompanija prvo se, prema rečima advokata Gajina, u aprilu prošle godine obratila Komisiji za kontrolu državne pomoći Srbije, ali se oni do danas nisu izjasnili po ovom zahtevu.
 
Kako ističe Gajin, pored toga što je pomoć Er Srbiji protivna domaćim propisima o državnoj pomoći, ona takođe predstavlja i kršenje međunarodnih obaveza koje je Srbija preuzela Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).
 
"Shodno tome, Adria Ervejs je u vezi s državnom pomoći Er Srbiji pokrenula i odgovarajuće postupke koji su joj na raspolaganju na osnovu SSP-a, a u koje su uključena i nadležna tela EU", naveo je Gajin za Insajder.
 
Er Srbija je nacionalna avio kompanija u kojoj je 51 odsto vlasnik država, a 49 odsto Etihad, kompanija iz UAE. Er Srbija nasledila je nekadašnji JAT koji je bio u dugovima i na ivici bankrota 2013. godine.
  • nebo je blue

    15.06.2019 22:27
    podvučeno plavom
    to je u skladu sa tekovinom da mali pas uvek laje i reži na dvostruko većeg i opasnijeg; oni su tom veštinom lepo ovladali još pedesetih kad se gradila Bg-Bar pruga, a 100% još od Brijunskog plenuma 1966., kada je Tito podržao Kardelja, tako da ..... let Air Serbia be winner now.
  • Žiga

    14.06.2019 17:16
    @Lune
    "Kompletne pruge itd."

    Neću da nabrajam, kako je bilo i kako nije bilo ali ostavi se tih lovačkih priča i mitova, samo ti štete. Evo samo jedan podatak. Srbija je 1918 bila 90% nepismena a Slovenija 90% pismena. Ovo može lako da se proveri. Da li ti je to dovoljan podatak?
  • Lune

    14.06.2019 14:52
    @ Uros Milovanovic
    Poštovani gospodine, da nije bilo Srbije i blesavih srpskih vlastodržacanaročito pre drugog sv. rata, koji su umesto svom davali tuđem narodu u jepoj tvojoj deželi ne bi bilo maltene ničega.
    Kompletne pruge vađene sa teritorije Srbije (uglavnom Vojvodine) i prebacivane da bi se povezala Slovenija. Fabrike rasklapane i gašene po Srbiji da bi se dizale u Sloveniji pa odavde slane sirovine. Do 1918 u Sloveniji nije postojalo apsolutno ništa ali NIŠTA. Sve što imaju nabavili su im i preselili srpski kraljevi a posle njih Josip Broz. Voleo bih da to ne zaboravite i da znate na čijoj muci ste postali to što ste sad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.