Radnici Fijata u Kragujevcu u narednom periodu na posao po pozivu

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) Zoran Marković najavio je da će zaposleni u toj kompaniji u narednom periodu raditi "po pozivu", ali i ocenio da to "ne znači kraj" Fijatove fabrike u Kragujevcu.
Marković je potvrdio da je poslovodstvo FCA obavestilo zaposlene da je Ministarstvo privrede odobrilo italijanskom proizvođaču da od 17. juna može da upućuje radnike na plaćeno odsustvo do kraja godine.
 
"Radnici će nastaviti da dolaze na posao po pozivu pošto je menadžment kompanije doneo odluku da se vozila proizvode samo u skladu sa potražnjom na svetskom tržištu. Ovo ne znači kraj Fijatove fabrike i neuporedivo je sa slučajem nekadašnje fabrike 'Zastava automobili'. Tokom plaćenog odsustva radnici će primati 65 odsto zarade od proseka u poslednjih 12 meseci", kazao je Marković.
 
On je naveo da su radnici FCA "dosta uplašeni" jer je putem društvenih mreža preneta netačna informacija da Fijat neće raditi do kraja godine.
 
"Tačno je da u skladu sa zakonom poslodavac ima pravo da pošalje radnike na 45 dana plaćenog odsustva, a Fijat je tražio dodatnih do 87 dana. Proizvodnja će se odvijati prema potražnji", rekao je Marković.
 
Upitan da li to znači da će se do početka avgusta, raditi tek dva-tri dana nedeljno, Marković je odgovorio da je to "najgori scenario".
 
On je dodao da je "alarm" u fabrici FCA u Kragujevcu "stisnut već godinu i po dana" i da se čeka na novi model koji bi rešio sadašnje probleme.
 
"Vode se razgovori u pozitivnom smeru i sa predstavnicima Vlade Srbije i kompanije koja ima i želju i nameru da bude stožer razvoja privrede Srbije. Verujem, nadam se da će FCA dugo da radi u Kragujevcu i sa našim narednim pokoljenjima", rekao je Marković.
  • mila

    15.06.2019 11:41
    tako je kako je
    Ovo je bilo i za ocekivati. Nase drzavne firme se utrkuju ko ce imati bolji vozni park. Zasto nije donet propis da moraju da kupuju vozila koja se prave u Kragujevcu. To su nasa posla.
  • Dr Zgembo Adislic

    14.06.2019 17:21
    Ocenio da to "ne znači kraj"
    Ova voda nije radioaktivna. Ova voda je maalo radioaktivna...
  • ludilo

    14.06.2019 15:50
    Rad po pozivu? U fabrici? Jel ovo neka skrivena kamera. Scherzi a parte!???

    A to su inace ti isti naivni Kragujevcani koji su do dana danasnjeg SVAKU vlast doveli i postavili. Dok se Kragujevac ne pobuni, nista, nula.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija