Samo trećina velikih kompanija podržava rast minimalca

Pregovori Unije poslodavaca Srbije sa sindikatima o minimalcu počeće tokom avgusta, pošto će u septembru u okviru Socijalno-ekonomskog saveta biti razmatrana visina minimalne cene rada za 2020. godinu, kažu u UPS-u.
Samo trećina velikih kompanija podržava rast minimalca
Foto: Pixabay
UPS je tokom jula ispitivao stavove poslodavaca o visini minimalne cene rada u Srbiji. Predloženi iznosi minimalca kreću se od 160 do 300 dinara po satu, ali je najveći broj privrednika predložio rast od 10 odsto, uz poreske olakšice koje očekuju.
 
Dobijeni rezultati pokazuju da se stavovi poslodavaca u velikoj meri razlikuju i dok privrednici iz sektora tekstilne industrije i trgovine smatraju da nema osnova za rast minimalne cene rada, poslodavci iz prerađivačkog sektora smatraju da minimalac treba povećati, ali za onaj procenat za koji budu rasterećeni poreza i doprinosa na zarade.
 
Prostora za rast zarada ima najviše kod poslodavaca koji poslovnu delatnost obavljaju u Beogradu ili na teritoriji Vojvodine, dok je najmanje očekivan rast zarade u Istočnoj i Južnoj Srbiji, gde svega 10 odsto anketiranih poslodavaca smatra da je moguće povećati minimalnu cenu rada. Prema dobijenim odgovorima, 46 odsto anketiranih privrednika je zauzelo pozitivan stav prema rastu minimalne cene rada, od čega 22 odsto uslovljeno umanjenjem poreza i doprinosa ili uvećanjem neoporezivog dela zarade.
 
Pozitivan stav su u najvećoj meri zauzeli privrednici iz sektora mikro i malih privrednih društava, dok je svega 30 odsto velikih i srednjih kompanija pozitivno ocenilo rast minimalca, najviše stranih investitora.
 
Do sada se pokazalo da je jedan od ključnih razloga koji utiču na visinu plata u privatnom sektoru, a posebno kod privrednih društava koja se bave proizvodnjom, najčešće tekstilnom industrijom, nelojalna konkurencija. Iz tog razloga veliki broj poslodavaca ističe neophodnost jačanja inspekcijskih institucija, a posebno njihove kontrolne funkcije, uz oštrije kaznene mere i ravnopravni status svih privrednika bez izuzetka i privilegovanih privrednih društava.
 
Prema oceni poslodavaca, na rast, ne samo minimalne cene rada, nego zarada u privatnom sektoru generalno posmatrano, najviše može uticati povećanje neoporezivog dela zarade i smanjenje poreza i doprinosa koje bi po njihovom mišljenju uz beskompromisnu borbu sa radom na crno proširilo lepezu budžetskog zahvata i doprinelo većem prihodovanju države. Takođe, brojni parafiskalni nameti i neujednačenost lokalnih dažbina nepovoljno utiču na razvijanje privrednog ambijenta.
  • Ja

    03.08.2019 19:46
    @Dule
    Ti jesi u pravu. Kompanije nece da se odreknu svog profita (necu to da komentarisem, jer mnogi poslodavci zele u Srbiji da za KRATKO vreme voze Mercedesa od 70000e). Nadam se da ce jednoga dana doci to vreme kada ce poslodavci vise ceniti radnika koji mu taj profit i donosi. Takodje, nadam se da i mi kao narod, cemo vise postovati sebe, svoje vreme i svoj rad. Jednostavno, radnik bez poslodavca nemoze, kao sto ni poslodavac bez radnika ne moze imati nista. Nazalost, mislim da ce to shvatanje situacije biti bolno za obe strane.
  • /

    03.08.2019 15:05
    /
    @marko
    Odrzavanje, tetkice i veseraj u bolnicama ima manje od minimalca

    Za to vreme ostatak zaposlenih u zdravstvu kuka kako su ugrozeni
  • Dule

    03.08.2019 14:47
    Da pokusam da pojasnim malo..Mozemo mi podici minimalac na 100.000 drzava trazi 67% nameta za doprinose na tu platu ko moze to da plati da ga radnik kosta 167.000din..Pa niko nije ovde samo podizanje minimalca nego je to i podizanje poreza i doprinosa..Drugu kada svima u Srbiju budu podignute plate na nivo koji svi vi zagovarate nemojte da ocekujete da burek kosta 100 ili 150din nego ce kostati 350din ,kifla ce kostati 80din hleb 100 ili 150din..Kafa u kaficu ce da bude 350din a rucak u restoranu oko 30e po osobi ..Podizanje svih plata znaci i podizanje svih cena od taksija do vodoinstaltera i ok zaradjivadjete svi vise ali ce lepljenje plocica biti 35e po kvadratu..Jedno vuce drugo .A ovima sto kazu da strane kompanije placaju vise pa normalno kada ne placaju doprinose i poreze za radnike i nemaju taj trosak.plud su dobili subvencije drzave..I sada oni se ne bude pa normalno da se ne bune..Ovo povecenje pogaca samo domace privrednike i njih gusi a strancima odgovara..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.