Arapska kompanija poslovala s gubitkom, cena zakupa državnog zemljišta tajna

Poljoprivredna kompanija Al Ravafed Srbija, u većinskom vlasništvu istoimene firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), kojoj je Srbija dala na korišćenje državno imanje u Karadjordjevu poslovala je tokom prethodne godine sa gubitkom većim od dva miliona evra.
Arapska kompanija poslovala s gubitkom, cena zakupa državnog zemljišta tajna
Foto: 021.rs
Insajder navodi da podaci iz finansijskog izveštaja za 2018. pokazuju da kompanija nije ispunila ugovorne obaveze koje se odnose na ulaganje u sisteme za navodnjavanje, ali se iz izveštaja ne vidi da li je i u kojoj meri Al Ravafed platio nadoknadu državi Srbiji za korišćenje zemljišta u Karadjordjevu.
 
Vlada Srbije je 2014. godine na osnovu medjudržavnog sporazuma sa UAE potpisala ugovor s arapskom kompanijom Al Ravafed kada je osnovano preduzeće Al Ravafed Srbija, u kojoj arapski partner ima 80 odsto, a država Srbija 20 odsto vlasništva.
 
Ministarstvo odbrane, kome je država ustupila na upravljanje poljoprivredno dobro u Karadjordjevu, na pitanje koliko je arapski investitor prošle godine platio za korišćenje 3.500 hektara, odgovorilo je da je to poslovna tajna. Isti odgovor je Ministarstvo dalo i tokom prve dve godine poslovanja Al Ravafeda u Srbiji.
 
Prema istraživanju Insajdera, suprotno ugovorenim obavezama, Al Ravafed za državno zemljište u početku nije plaćao ništa. Kompanija, koja je na srpsko tržište ušla još 2014. godine, uplatila je, kako je naveo portal, nadoknadu za korišćenje parcela tek 2017. godine. Ministarstvo koje se sada poziva na ugovorom garantovanu tajnost podataka, tada je novinarima dostavilo informacije o iznosu plaćene nadoknade.
 
Ti podaci su pokazali da je za prve tri godine tokom kojih je to zemljište obradjivala kompanija Al Ravafed, zarada države od zakupa bila do šest puta manja od prihoda koji je na tim parcelama država ostvarivala pre dolaska arapskog investitora. 
 
Investitoru je po povlašćenim uslovima, bez licitacije prodato ili dato u zakup više od 10.000 hektara najplodnijeg državnog poljoprivrednog zemljišta u Bačkoj. 
 
Al Ravafed je, izmedju ostalog, dobio na korišćenje oko 3.500 hektara zemljišta u Karadjordjevu za koje je, prema ugovoru, u obavezi da isplaćuje Ministarstvu odbrane 20 odsto od godišnjeg profita ostvarenog na tim parcelama. Prema navodima Insajdera, ovakav aranžman je sklopljen uprkos protivljenju stručnih službi Ministarstva odbrane koje su upozoravale da je nedopustivo da naknada za korišćenje zemljišta zavisi od profita investitora.
 
Prema podacima iz poslednjeg finansijskog izveštaja, firma je tokom 2018. poslovala sa gubitkom od oko dva miliona evra i dugovima većim od 50 miliona evra.
 
Iako je prema ugovoru Al Ravafed bio u obavezi da do 2017. završi ulaganje u sisteme za navodnjavanje, ta investicija još nije završena.
  • Predragg

    10.08.2019 00:55
    Tesko je i nabrojati Manipulatorove igrarije. Kada padne sa vlasti,tuzilastva ce se bas naraditi. Morati ce jedan zatvor samo za njegove. Taman moze i reality napraviti tamo, I tako voli da je svakih 5 minuta na TV.
  • Novi

    09.08.2019 23:26
    Andrej Bin Vucic.
  • pawlle

    09.08.2019 15:31
    od kad je ovo na vlasti svi smo na gubitku

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija