APR: Najveće prihode ostvario EPS, PKB korporacija najveći gubitaš

Elektroprivreda Srbije (EPS) imala je u 2018. godini najveće poslovne prihode u iznosu od oko 264 milijarde dinara, ali je neto dobit iznosila približno 1,6 milijardi dinara i smanjena je za 53,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu, saopšteno je u danas u Agenciji za privredne registre (APR).
APR: Najveće prihode ostvario EPS, PKB korporacija najveći gubitaš
Foto: Pixabay
EPS je, kako je na konferenciji za novinare rekla registrator Registra finansijskih izveštaja APR-a Ružice Stamenković, kumulirao i najveći ukupan gubitak od nešto više od 120 milijardi dinara, što je za 1,4 odsto manje nego godinu dana ranije. 
 
"Taj gubitak iznosi 3,3 odsto ukupnog gubitka privrede", rekla je Stamenković i dodala da je EPS imao 25.761 radnika ili 724 manje nego prethodne godine.
 
Najuspešnije privredno društvo prošle godine je bila Naftna industrija Srbije (NIS) koja, kako je rekla Stamenković, nema tekućih i akumuliranih gubitaka i druga je kompanija u Srbiji po ostvarenim prihodima od 258,5 milijardi dinara uz njihov godišnji rast od 19,8 odsto.
 
Prema ostvarenom neto dobitku u 2018. godini od oko 26 milijardi dinara NIS je na trećem mestu na listi APR-a na kojoj je 100 najuspešnijih preduzeća u Srbiji prema analizi finansijskih izveštaja, ali je dobitak smanjen u odnosu na prethodnu  godinu za 6,2 odsto. Ta kompanija je imala 4.099 radnika, 54 više nego godinu dana ranije.
 
Najveći neto dobitak od oko 90 milijardi dinara ostvarila je kompanija Ziđin Bor (bivši RTB Bor) koji je znatno veći od ostvarenog godinu dana ranije (975 miliona dinara). Taj dobitak čini 12,1 odsto ukupnog neto dobitka svih privrednih društava u Srbiji. "RTB Bor kome su tokom 2018. godine pripojena tri zavisna privredna društva krajem te godine, preuzela je kineska kompanija Ziđin, pa je izuzetno visok neto dobitak posledica otpisa 90 odsto ukupno evidentiranog duga", rekla je Stamenković.
 
Dodala je da je Ziđin istovremeno imao gubitak iz poslovnih aktivnosti od skoro 15 milijardi i gubitak iz finansiranja od 1,145 milijardi dinara. Drugo mesto prema neto dobitku zauzeo je beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" čiji je neto dobitak nešto više od 53 milijarde dinara i višestruko je veći od ostvarenog u 2017. godini od oko 3,3 milijarde dinara.
 
Tome je, prema rečima Stamenković, najviše doprinela uplata jednokratne koncesione naknade od oko 59,3 milijarde dinara francuske kompanije Vansi koja će ga koristiti 25 godina. U 2018. godini prosečan broj zaposlenih na aerodromu je bio 1.556, a godinu dana ranije 1.408. 
 
Telekom Srbija zauzeo je peto mesto na listi najprofitabilnijih privrednih društava ali je neto dobitak u iznosu od oko 10,2 milijarde dinara za 30 odsto manji od ostvarenog u 2017. godini.Ta kompanija zapošljava 7.777 radnika i peta je u Srbiji prema broju zaposlenih.
 
Medju profitabilnim telekomunikacionim kompanijama su još i Telenor, SBB, VIP mobajl i HD WIN.
Od 100 najprofitabilnijih društava najviše (45) je poslovalo u sektoru preradjivačke industrije, 12 od njih bavilo se proizvodnjom prehrambenih proizvoda i pića, a najveći dobitak ima Koka kola, Industrija mesa "Matijević" i Koncern Bambi.
 
Velike neto dobitke ostvarili su i Henkel, Meser-Tehnogas kao i cementare, a iz oblasti garđevinarstva se ističu Star IMMOBILIARE i "Beograd na vodi", i od trgovinskih Delize Srbija.
 
Srbijagas je, kako je rekla Stamenković, visoko plasiran na listi privrednih društava sa najvećim dobitkom, iako je manji za 65,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali je na drugom mestu prema ukupnim gubicima iz ranijih godina koji iznose skoro 112 milijardi dinara.
 
Javno preduzeće Putevi Srbije uvećalo je gubitak u 2018. godini za 39,6 odsto koji iznosi oko 11,3 milijarde jer održava oko 14.000 kilometara puteva a putarinu naplaćuje na manje od 1.000 kilometra pa prihodi pokrivaju samo 76 odsto rashoda.
 
Najveći gubitaši u 2018. godini su PKB korporacija, koja je prodala najveći deo imovine, čiji gubitak iznosi oko 22,7 milijardi dinara. Na toj listi su još i rudnici JP PEU Resavica JKP GSP Beograd, JP TE Kosovo (Obilić).
  • zli

    05.09.2019 12:21
    da
    Stiv je u pravu.Eps se bavi ozbiljnim kriminalom,i misle da im niko nista ne može!Privatizacija pod hitno,ili će biti jos gore.
  • Stiv

    04.09.2019 22:13
    Stiv
    Pa normalno kad najvise kradu sve gradjane i nemoze im niko nista. Bruka postali su drzava u drzavi.
  • Stiv

    04.09.2019 22:12
    Stiv
    Pa normalno kad najvise kradu sve gradjane i nemoze im niko nista. Bruka

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.