APR likvidirao 23.000 mrtvih firmi, do kraja godine gasi još oko 15.000 preduzeća

Agencija za privredne registre je krajem avgusta prinudno likvidirala 23.000 privrednih društava, izjavio je direktor APR-a Milan Lučić.
APR likvidirao 23.000 mrtvih firmi, do kraja godine gasi još oko 15.000 preduzeća
Foto: Pixabay
On je naveo da su krajem prošlog meseca ugašene "mrtve firme" i da će taj proces biti nastavljen, tačnije, oko Nove godine počeće sa likvidacijom još oko 15.000 firmi, koje za to ispunjavaju uslove.
 
"Nastavljamo i novi krug za prinudnu likvidaciju, uslove ispunjava 15.000 privednih društava, a to su ona preduzeća, koja nisu predala završne račune za 2016. i 2017. godinu i taj postupak počinjemo oko Nove godine", rekao je Lučić.
 
Kaže da je nacrt Zakona o računovodstvu i reviziji bio na javnoj raspravi do 2. septembra i da bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, kao i da će na osnovu njega APR ući u izmenu informacionog sistema, kako bi on bio još jeftiniji i jednostavniji za korisnike i sam APR.
 
Lučić je podsetio da je informacioni sistem APR već pet godina potpuno elektronski. Takođe, kazao je da je evidencija stvarnog vlasništva (stvarnih vlasnika kapitala) počela u decembru prošle godine i da je do sada 80 odsto obveznika to uradilo.
 
Lučić upozorava da su zakonom predviđene prekršajna i krivična odgovornost za vlasnike privrednih društava, ako to ne urade i dodaje da je ta evidencija potpuno besplatna i da je uputstvo dostupno na sajtu. "Samo je potreban kvalifikovan elektronski sertifikat. To traje nekoliko minuta, a trajna je obaveza za svakoga", napomenuo je on. Kaže da će biti izmenjen zakon, koji će APR ovlastiti da podnosi prekršajne prijave za one koji to ne urade.
 
"Mi ćemo to vrlo brzo uraditi, a reč je o desetinama hiljada predmeta. Od 20 odsto onih koji se nisu evidentirali, bar 95 odsto to nije uradilo zbog neznanja, neažurnosti i slično", naveo je on. Podsetio je da je prekršajna kazna od 50.000 do dva miliona dinara po pojedincu.
  • likvidacija mrtvih

    06.09.2019 17:20
    Jos malo pa kao Lisje po učinku
    Kad ce na sajt da vrate prtragu pokojnika pohranjenih posle 2000? U čemu je fora ?
    Има цела година како је избрисана база података за јавност.
  • Vule

    05.09.2019 19:09
    @zoki
    Asomacum je likvidiran pre ostalih, tačnije 28.02.2019.g(APR)
  • iki

    05.09.2019 14:35
    Stylos group i njegovih 15-tak racuna?????Joj pa takve treba uza zid............

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija