Ista plata za isti posao ponovo se odlaže

Kao i krajem prošle godine, i ove se menja Zakon o zaposlenima u javnim službama i uvođenje platnih razreda za zaposlene u tom sektoru odlaže za 2021. godinu, a time i primena principa da za isti posao u različitim javnim preduzećima plata bude ista.
Ista plata za isti posao ponovo se odlaže
Foto: 021.rs
Takođe, pojedini članovi koji se odnose na Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji poslova, vrednovanje radne uspešnosti, racionalizaciju i optimizaciju rada javnih službi, prava na koeficijent na osnovu napredovanja, uvećanje plata za ostvarenu radnu uspešnost iznad očekivane, otpremnine radniku kom prestaje radni odnos zbog racionalizacije i optimizacije, otkazu zbog neostvarivanja očekivane radne uspešnosti i zbog potrebe poslodavca primenjivaće se od  1. januara 2022. godine, prenosi "Dnevnik".
 
Naime, Vlada Srbije usvojila je izmene Zakona o zaposlenima u javnim službama, kojim se predviđa da novi platni razredi počinju da se primenjuju od 1. januara 2021. godine, a nakon godinu dana, 1. januara 2022, počeće da se primenjuju članovi Zakona o zaposlenima u javnim službama koji će meriti rad zaposlenih.
 
Kao razlog za te izmene navodi se potreba da se redefinišu rokovi od kojih počinje primena odredaba Zakona o zaposlenima u javnim službama. Predlaže se da se platni razredi uvedu 2021. godine u okviru raspoložive mase novca za isplatu plata i drugih primanja zaposlenih čije se plate finansiraju iz budžeta, odnosno da se početkom primene tog zakona ne naruši finansijska stabilnost državne kase.
 
Fiskalni savet Srbije je polovinom godine najavio mogućnost novog odlaganja uvođenja sistema platnih razreda, podsećajući na to da se definisani rokovi probijaju od samog početka, 2013. godine. Vladin Nacrt fiskalne strategije za 2020. godinu predvideo je da se uvođenje sistema platnih razreda pomeri još dalje, odnosno na polovinu te godine, a to, po oceni Fiskalnog saveta Srbije, dodatno udaljava ovu državu od uređenog sistema zarada u opštoj državi.
 
Šta kaže međunarodna praksa
 
Međunarodna praksa pokazuje da je najčešći raspon između najniže i najviše zarade u evropskim zemljama 1:12. U Srbiji je novim Zakonom o sistemu plata u javnom sektoru definisan raspon između najnižeg i najvišeg koeficijenta za zarade 1:7,5, što samo po sebi nije toliki problem. Problem je u tome što je osnovica s kojom bi se množili propisani koeficijenti planirana suviše nisko – na nivou koji je tek nešto iznad polovine minimalne zarade.
 
Fiskalni savet Srbije je upozorio na to da je veća opasnost od odustajanja od reforme usvajanje lošeg sistema platnih razreda koji bi "zacementirao" postojeći neuređeni sistem zarada. Jer, ako Vlada želi da zadrži najkvalitetnije ljude u javnom sektoru, potreban je dovoljno širok raspon zarada – što trenutno nije slučaj. Prosečna zarada u opštoj državi je trenutno oko 20 odsto viša nego u privatnom sektoru, ali je raspon zarada za najveći deo javnog sektora mali. FSS navodi da tako, recimo, lekar-specijalista u Srbiji ima samo tri puta veću platu od najniže plate nekvalifikovanog radnika.
  • Dr

    16.11.2019 23:27
    reforme
    Prvo i osnovno obećanje ove vlasti su bile reforme i uvođenje platnih razreda.LAŽ,LAŽ,LAŽ...Ako se stalno hvale da su reforme završene ZAŠTO nisu uvedeni platni razredi.Zato što im to NE ODGOVARA jer bi se tada znao TAČAN BROJ ZAPOSLENIH koji su na budžetu i NE BI BILO MESTA za partijske parazite.Sada se takođe vidi kolika je povezanost VLASTI sa SINDIKATOM.Koji SINDIKAT bar govori o ovome.LOPOVI SVIMA TREBA ODUZETI IMOVINU jednog dana.
  • igor

    16.11.2019 23:22
    Taj Zakon je napisan po merama ove vlasti, ali tu nema ZA ISTI POSAO ISTA PLATA.

  • Maka

    16.11.2019 17:15
    Dukedom 1918.
    I tako u nedogled ............. dok zivotni vek ne bude 100 godina a radi do 101,5 :(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija