Doživotne karte jedna od najskupljih grešaka avio-kompanije

Neke odluke kompanija mogu imati dugoročne posledice i stvoriti još veće probeleme, a jedna takva smatra se za najskuplju u istoriji moderne avioindustrije, koju je pre 38 godina donelo rukovodstvo Ameriken erlajnsa.
Doživotne karte jedna od najskupljih grešaka avio-kompanije
Foto: Pixabay
Naime, osamdesetih godina prošlog veka kompanija se našla u velikim finansijskim problemima. Kako bi nadoknadili manjak gotovine, odlučili su da na tržište izbace neograničenu doživotnu kartu za let prvim razredom.
 
Pravo na kupovinu ove karte za 250.000 dolara jednokratno, imali su najčešći putnici avio-kompanije. Uz tada nazvanu kartu AAirpass, putnici su dobili mogućnost neograničenog letenja gde god i kada god požele tokom celog života. Isto tako za dodatnih 150.000 dolara oni najlojalniji mogli su da kupe i dodatnu kartu za pratioca ili člana porodice.
 
Ova investicija bila je svojevrsna obveznica. Umesto isplaćivanja dividende u gotovini svojim su mušterijama isplaćivali dividendu u putovanjima. AAirpass je od 1981. do 1994. godine kupilo 28 osoba, čime je firma dobila preko potrebni kapital za nastavak poslovanja.
 
Međutim, ispostavilo se da je ishitrena odluka aviogiganta na kraju više koštala nego što je vredela te je Amerikan erlajns bio primoran da opozove AAirpas za troje klijenata.
 
Naime, neki kupci su vrlo brzo pronašli način da iskoriste svoju doživotnu kartu za prvi razred. Jedan od tih srećnika bio je bankar Stiv Rotstajn iz Čikaga, koji je svoju AAirpass kartu iskoristio čak 10.000 puta. Tako je tokom dvadeset godina 1.000 puta leteo za Njujork, 500 za London, San Francisko i Los Anđeles, a u Tokio je otputovao čak 120 puta, 80 puta u Pariz i Sidnej, te 50 puta u Hong Kong.
 
Još jedan od klijenata koji su maksimalno iskoristili ovu kartu bio je i Žak Vrum. Za razliku od Rotstajna, on je svoju koristio kako bi otišao na koncert ili na sendvič s prijateljem u drugi grad, a vremenom je slične poludnevne i jednodnevne aktivnosti počeo da primenjujue po celom svetu.
 
Kada se 2007. godine Amerikan erlajns ponovo našao u finansijskim teškoćama, uvidom u knjige vođstvo kompanije otkrilo je kako su najgorljiviji korisnici AAirpassa – Stiv Rotstajn i Žak Vrum - kompaniju godišnje koštali oko milion dolara poreza i naknada od prodaje karata.
 
Daljom istragom ustanovljeno je kako su ta dvojica svoje besplatne karte delili i s trećim osobama te na njima masno zarađivali. Iako u originalnom ugovoru nije postojala stavka koja brani takvo ponašanje, optužili su ih za prevaru i ukinuli im privilegiju besplatnog putovanja, ali i zabranu letenja Amerikan erlajnsom.
 
U međuvremenu je i treći klijent ostao bez AAirpassa, ali uprkos žalbama i tužbama nisu uspeli da povrate izgubljeno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.