Kompanija koja štampa novac za 140 država pred bankrotom

Engleska kompanija "De La Rue" saopštila je da je na rubu kolapsa, a radi se o kompaniji koja štampa novac za ukupno 140 država.
Rukovodstvo kompanije saopštilo je da je aktiviralo plan sanacije poslovanja koji ne daje očekivane rezultate. U saopštenju se navodi da kompaniji preti i proglas bankrota.
 
Kompanija sa 2.500 zaposlenih štampa novac za 140 centralnih banaka u svetu, uključujući i britansku Centralnu banku.
 
U prethodnih šest meseci kompanija je zabeležila gubitak u iznosu od 9,2 miliona funti (11,84 miliona dolara), a dug kompanije je u drugoj polovini ove godine porastao na 170,7 miliona funti (220 miliona dolara).
 
Nakon saopštenja, deonice kompanije "De La Rue" izgubile su 20,6 odsto vrednosti na berzama.
 
"De La Rue" je u posao štampanja novčanica ušla daleke 1860. godine kada je to radila za Mauritanijus, a trećina novca koji je trenutno u opticaju u svetu izašao je iz štampača te posrnule kompanije.
 
Kompanija štampa i pasoše za 40 država.
 
U posrnulom engleskom gigantu nadali su se da bi stabilizaciju poslovanja mogli da ostvare štampanjem novih britanskih pasoša nakon što ta zemlja napusti Evropsku uniju, ali taj posao je na tenderu dobila konkurentska kuća "Gemalto".
 
Kriza u kompaniji eskalirala je nakon što joj dug od 18 miliona funti (23,17 miliona dolara) nije platila Venecuela.
  • Realista

    28.11.2019 10:12
    Realnost
    Sada im je kriva Venecuela. Pa engleska banka još od 2018 godine ne vraća zlato Venecuele u vrednosti od preko 550 miliona dolara. Njihova vlada i SAD su uvele sankcije Venecueli. Ne znam ni da li im je omogućen platni promet sa zemljama koje su im uvele sankcije. Normalno da Venecuela ne može da plati.
  • bora

    28.11.2019 07:17
    @genije
    E pa za to je potrebna prirodna intelegencija.
  • milenko

    28.11.2019 05:25
    ma hajdeee
    Ironija i paradoks imperijalističko-kapitalističkog '' modernog sveta'' hahaha :-(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija