Kanada tužila Folksvagen

Kanadska vlada podnela je tužbe protiv "Folksvagena".
Kanada tužila Folksvagen
Foto: Pixabay
Tužbe je podnela zato što je "Folksvagen" u Kanadu izvozio automobile za koje su rukovodioci nemačke kompanije znali da nisu u skladu s kanadskim zakonima o izduvnim gasovima.
 
Nemački prozivođač automobila suočen je sa 58 tužbi za kršenje kanadskog Zakona o zaštiti životne sredine zbog toga što je u tu zemlju između 2008. i 2015. godine izvezao 128.000 vozila koja nisu bila u skladu s pomenutim zakonom.
 
"Folksvagen" će morati da se suoči sa još dve odvojene tužbe koje ga terete za davanje netačnih informacija.
 
"Folksvagen" je izdao saopštenje u kojem tvrdi da je u potpunosti sarađivao s kanadskim vlastima, kao i da je sa njima postigao sporazum koji će biti predočen u petak na sudu u Torontu.
 
AP navodi da zvaničnici kanadskog ministarstva zaštite životne sredine nisu želeli da komentarišu saopštenje "Folksvagena" i da su jedino odgovorili da je slučaj pred sudom.
 
Kanadske tužbe protiv nemačke kompanije usledile su više od četiri godine pošto je proizvođač automobila iz Volfsburga priznao da je u 11 miliona svojih automobila ugradio softver koji lažno prikazuje podatke o emisiji izduvnih gasova. Zbog ovog slučaja, "Folksvagen" je u SAD proglašen krivim pred sudom u martu 2017. i primoran da plati kaznu od 4,3 milijardi dolara.
 
Nekoliko zvaničnika kompanije proglašeno je krivim pred sudovima u SAD i Nemačkoj, a neki od njih su već poslati na izdržavanje zatvorskih kazni.
 
Američka agencija dodaje da je cela afera nemačkog giganta koštala više od 30 milijardi dolara, kada se saberu sudski troškovi i odštete koje je "Folksvagen" morao da isplati oštećenim kupcima.
 
Vozila na kojima je "Folksvagen" ugrađivao sporni softver u Kanadi bila su automobili s dizel motorima prodavani pod brendovima "folksvagen", "audi" i "porše".
  • DDD

    10.12.2019 08:45
    novi svet
    Užas, koliko tek lažu u proizvodnji hrane i lekova!!! To je vladavina korporacija a mi nema šanse da dođemo do istine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija